Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Concept duurzame u-bouw van VolkerWessels

Bouwbedrijf VolkerWessels DEC gaat de principes van het woningbouwconcept Climate Ready nu ook toepassen op utiliteitsbouw. Climate Ready staat voor de bouw van woningen met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,72, daar waar 0,80 de energienorm is van het bouwbesluit. Woningen worden onder meer beter geïsoleerd, zijn voorzien van energiezuinige isolatiesystemen en hebben vloerverwarming.

Klimaatneutraal
Climate Ready is dusdanig positief ontvangen dat VolkerWessels heeft besloten een soortgelijk concept te ontwikkelen voor de utiliteitsbouw, Smart Concept Building genaamd. Met Ufkes Apeldoorn, een werkmaatschappij van VolkerWessels, heeft het bedrijf vorig jaar voor TNT een klimaatneutrale distributiehal gebouwd.

Alle gebruikte energie wordt opgewekt door duurzame bronnen. Het gebouw is bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen en bovendien heeft het een warmte- en koudeopslagsysteem.

Ontwerp
Smart Concept Building borduurt voort op het TNT-project. De opdrachtgever kan zelf bepalen hoe duurzaam een pand moet worden. Bij de bouw wordt behalve op het klimaat en het milieu ook op de investerings- en exploitatiekosten gelet.

Voor duurzame bouw moet meestal een flinke investering worden gedaan, maar omdat de exploitatie minder duur is (bijvoorbeeld door lagere energiekosten) wordt dit effect teniet gedaan. Ook is er ruimte voor ergonomische inzichten. Een goed ontwerp kan de arbeidsproductiviteit vergroten en het ziekteverzuim terugdringen.

Bron: MD Weekly | EnergieGids.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.