Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Conflict over gevaarlijk glas in woontoren

Er zit levensgevaarlijk glas in de vijftien verdiepingen tellende woontoren op de hoek van de Osdorper Ban en de Baden Powellweg in Osdorp. Woningcorporatie Ymere heeft daarom bouwer Dura Vermeer gedreigd met een rechtszaak. De bouwer zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn.

Technische gelijkwaardigheid
Het gaat om het complex Vrankendijke in Osdorp dat inmiddels is opgeleverd. In de woontoren is half gehard glas aangebracht in plaats van gehard veiligheidsglas. Die goedkopere gevelbeglazing, die Dura Vermeer koos, is tegen de voorschriften van het bestek in, en – naar de mening van Ymere – buitengewoon riskant.

De afgelopen maanden is het glas een paar keer gescheurd. Na onderzoek bleek dat de aannemer half gehard glas had gebruikt. Dura Vermeer erkende dat.

Drie maanden geleden sprak Ymere Dura Vermeer aan over de gebreken en vroeg de corporatie om de technische gelijkwaardigheid van het product aan te tonen, maar tot nu zou de bouwer niet hebben gereageerd op de aantijgingen.

Half gehard glas
Gehard glas, dat een hittebehandeling heeft ondergaan, reageert goed op snelle temperatuurwisselingen van zon en slagschaduw. Als het scheurt, valt het in korrels naar beneden. Half gehard valt in scherven naar beneden. „Dat wil je niet vijftien verdiepingen naar beneden zien vallen”, zegt een medewerker van de woningcorporatie.

Er hebben zich volgens Ymere de afgelopen maanden al verschillende breuken voorgedaan. „Dat is levensgevaarlijk voor de mensen die daar onder lopen.”

Specificaties
Bouwbedrijf Dura Vermeer is zich van geen kwaad bewust. „Ymere is akkoord gegaan met het alternatieve glas”, stelt een woordvoerster. „Dat hebben we zwart op wit. Het gebruikte glas voldoet aan alle specificaties.”

Gisteren werd op het laatste moment een kort geding voorkomen toen Dura Vermeer beloofde binnen enkele dagen met alle specificaties van het gebruikte glas te komen, waarmee in elk geval de herkomst van het geplaatse glas vast moet komen te staan.

Bron: De Telegraaf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.