Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Constructie paviljoen bespaart 50% staal


Met de staalconstructie van het duurzaamheidspaviljoen op de beurs Building Holland 2010 toont IMd Raadgevende Ingenieurs aan dat er met 3 mm dunne staalprofielen extreem licht geconstrueerd kan worden. Volgens directeur van het ingenieursbureau Pim Peters wordt er in totaal 50% minder staal gebruikt.

Het 200 m2 grote paviljoen zelf is een toonbeeld van milieuvriendelijkheid: licht, demontabel en volledig herbruikbaar. De 3 mm dunne profielen worden normaal gebruikt als gevelstijl. Toch is de toepassing als constructie zeker geen gimmick, zegt Peters: “Voor duurzaamheid is innovatie nodig. En innovatie betekent grenzen verkennen. Zo’n paviljoen is daarvoor heel geschikt.”

Profielen
De kolommen bestaan uit twee gekoppelde C-profielen. Diezelfde profielen vormen ook de liggers, die aan weerszijden langs de kolommen als ‘doorgaand’ zijn uitgevoerd. Draadeinden zorgen voor een momentvaste koppeling en daarmee voor stabiliteit als ongeschoorde portalen. In de andere richting hebben windverbanden die functie.

X-dek-dakpanelen vormen de verdiepingsvloer. Dankzij het gebruik van de volgeschuimde stalen dakplaten zijn gordingen niet nodig. Ook op die manier wordt flink op de hoeveelheid materiaal bespaard.

Koudgewalst
Voor de productie van de koudgewalste profielen is veel minder energie nodig dan voor traditionele stalen profielen, zegt Peters. “Door hun geringe gewicht kost het ook veel minder energie om ze te bewerken en ermee te bouwen.” Rekenregels voor het specifieke gebruik als constructiemateriaal zijn afwijkend en complex ten opzicht van die voor normaal warmgewalst constructiestaal.

Het paviljoen is ontworpen door Harry van Heeswijk van architectenbureau An Archi b.v.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.