Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Consument moet sloten vaker vervangen

Al ruim 15 jaar ergens wonen en nog nooit het slot of cilinder van je voordeur vervangen. Dit geldt voor 2 op de 5 Nederlanders, zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraak­preventie Weken. En dat terwijl het inbrekersgilde bepaald niet stilzit en de laatste jaren naar steeds slimmere methoden grijpt om ergens ongevraagd naar binnen te komen.

Het is dus zaak om je te realiseren hoe lang het geleden is dat je het slot of cilinder van je voor- of achterdeur hebt vervangen. Bijna 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft dat de afgelopen 5 jaar niet gedaan. “Als je het slot of cilinder de afgelopen 5 jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen 3 minuten bij je binnen staat”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

Nieuwe ontwikkelingen

De beveiligingsindustrie ontwikkelt telkens zelf nieuwe apparatuur om een slot open te kunnen breken. Immers, van sleutelspecialisten wordt verwacht dat ze tientallen keren per dag iemand, die zichzelf heeft buitengesloten, komen helpen met het weer openmaken van de deur. Zo is men daar ongeveer 7 jaar geleden het cilindertrekken voor gaan gebruiken. Dan schroeft men een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilinder­trekker op, een soort poelie. Daarmee wordt zo veel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze, op het zwakste stukje in het midden, afbreekt.

Helaas is het zo, dat ook inbrekers deze methode de laatste jaren meer en meer zijn gaan gebruiken. Uiteraard heeft de industrie, in reactie op deze inbraakmethode, zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. De prijs van dit type beslag is ongeveer 60-80 euro.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG)

Om mensen verder te helpen om de juiste beveiligingsproducten voor hun woning te kopen, zijn 2 keurmerken in het leven geroepen, het PKVW en SKG. Ruim de helft (55%) kent het PKVW, 17% heeft zelfs de woning via dit keurmerk volledig beveiligd. Bij ruim een derde (38%) van de woningen zijn een of meer SKG-sloten geplaatst. Vaak hebben sloten die in de handel zijn zowel een PKVW- als SKG-keurmerk.

Noodzaak blijft

Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 49.500 t.o.v. 91.000 in 2012) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. Staal : “Het houdt nog steeds in dat er elke dag 136 inbraken worden gepleegd. Dat willen we als stichting, maar ook vanuit de overheid sterk omlaag brengen. Elke inbraak is er een te veel, vooral ook gezien de grote impact die het heeft op iemands veiligheidsgevoel in de eigen woning. Een inbraak heet ook niet voor niets een ‘high impact crime’.”

Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Consument moet sloten vaker vervangen

  • Ik geef je groot gelijk dat veel mensen niet erop letten om hun deursloten
    wel eens te vervangen. Interessant dat je aangeeft over nieuwe ontwikkelingen door de beveiligingsindustrie. Om de hoeveel tijd moet je deursloten laten controleren? Is het voordeliger om de deurslot zelf te vervangen of door een slotenmakerbedrijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.