Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Controle op bescherming tegen kwartsstof

De Arbeidsinspectie gaat de komende maanden controleren of bouwvakkers voldoende worden beschermd tegen de risico’s van kwartsstof.

Kwartsstof is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het is zeer fijn en komt vrij bij bouwwerkzaamheden als frezen, slijpen, polijsten en schuren van baksteen, natuursteen of gasbeton

Inademen van hoge concentraties kwartsstof kan leiden tot ademhalingsproblemen, longziektes en kanker. Uit onderzoek is gebleken dat 100.000 bouwvakkers last hebben van stof. 10.000 van hen lopen serieus gevaar door blootstelling aan kwartsstof.

Werkgevers en werknemers hebben de afgelopen jaren afspraken gemaakt om de risico’s van deze gevaarlijke stof te verminderen. Tevens zijn bouwvakkers voorgelicht over de gevaren. Nieuwe apparatuur maakt veilig werken met kwartsstof mogelijk en nieuwe richtlijnen geven duidelijk aan in welke situatie welke beschermingsmaatregel nodig is.

De Arbeidsinspectie kijkt de komende maanden of de kennis en maatregelen ook in de praktijk worden toegepast. Tot half oktober 2007 voert de Arbeidsinspectie controles uit op ruim zeshonderd bouwlocaties.

Bronnen: Nieuwsbank/Arbeidsinspectie

Lees ook: Kwartsstof serieus gevaar bouwvakkers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.