Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Corrosiebescherming spouwelementen van belang

De Stichting Doelmatig Verzinken (SDV) is blij met het resultaat van de VROM inspectie naar het constructief falen van gevels en glazen overkappingen. In deze analyse is duidelijk geworden, dat voor het veilig gebruik van stalen elementen in de spouw, voldoende bescherming tegen corrosie aanwezig moet zijn.

Volgens de Stichting Doelmatig Verzinken is in het verleden veelvuldig elektrolytisch of continu thermisch verzinkt materiaal toegepast met zeer dunne zinklagen (hooguit 20 µm). Spouwankers die op deze manier worden beschermd, halen de gevraagde 50 jaar in de spouw zeker niet.

Een voldoende dikke zinklaag zou door discontinu thermisch verzinken (dompelverzinken) mogelijk zijn. Een nog betere bescherming wordt door het toepassen van duplex-systemen (discontinu thermisch verzinkt met organische deklaag) verkregen. Spouwankers die zo tegen roest zijn beschermd, worden volgens de SDV, niet toegepast.

Sinds 1995 is door de Stichting Doelmatig Verzinken meegewerkt aan het tot stand brengen van goede beoordelingsrichtlijnen voor stalen, constructief relevante producten die in de spouw kunnen worden toegepast. Ten behoeve van de in de bouwvoorschriften gegeven minimale levensduur van deze producten zijn regels voor materiaalkeuze en materiaalbescherming opgesteld. Voor verschillende producten (lateien, metselwerk-ondersteuningen) is een KOMO-keur afgegeven, waarmee aangegeven werd, dat de producten aan deze eisen voldoen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.