Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Cosmos-plafondplaat voor kantoor Electrabel


Energiebedrijf Electrabel verhuist nog dit jaar naar haar nieuwe kantoor in Zwolle. Een imposante toren van zo’n 75m hoog met 30.000m2 bruto vloeroppervlak. Voor het systeemplafond bleek de plafondplaat OWA Cosmos de aangewezen oplossing. Vanwege esthetische, isolerende én akoestische eigenschappen.

Omdat de ontwikkelaar van het project – DLH Ontwikkeling – een zo flexibel mogelijk pand wil realiseren, is gekozen voor een bandrasterplafond. Onder het brede profiel van dit systeem kunnen in alle vrijheid tussenwanden worden geplaatst. Deze wanden reiken slechts tot aan het systeemplafond en lopen niet door tot boven in het plenum. Om te voorkomen dat geluid in de aangrenzende ruimte doordringt, moet de plafondplaat zelf dus extra goed isoleren. De hoge densiteit van de OWA Cosmos bereikt de juiste geluidsisolatiewaarde.

Geluidsabsorptie
Uiteraard is ook de geluidabsorptie in een kantooromgeving van belang. “De nagalmtijd moet aan bepaalde richtlijnen voldoen”, zegt Art van Lohuizen van advies- en ingenieursbureau Cauberg Huygen, dat als raadgevende partij voor bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid is ingeschakeld.
“Wij hanteren daarvoor veelal de richtlijnen van de Rijksgebouwendienst. In de ontwerpfase rekenen we door wat de absorptiewaarde van het plafond moet zijn om aan de gestelde eisen te voldoen. De OWA Cosmos bleek uitstekend in dat plaatje te passen. Ook in het budgettaire plaatje overigens.”

Esthetisch
Ontwikkelaar tevreden, ingenieurs tevreden. En de architect, Habes Architecten in dit geval. Want ook de esthetische kwaliteitseisen resulteerden in de keuze voor de Cosmos. Het is een mooie, strakke plaat met een fraaie spuitstructuur, zonder zichtbare perforaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.