Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Cramer: legionellapreventie moet beter

De installatiebranche gaat meer werk maken van legionellapreventie. Tienduizenden monteurs worden bijgeschoold over de geldende voorschriften voor leidingwaterinstallaties van bestaande en nieuwbouwcomplexen, variërend van ziekenhuizen tot hotels, scholen, zwembaden en kantoorgebouwen.

Verantwoordelijk minister Jacqueline Cramer (VROM) nam dinsdag een actieplan van brancheorganisatie Uneto-VNI ter bestrijding van de gevreesde veteranenziekte in ontvangst.

Het aantal legionellagevallen is niet verontrustend, maar de minister heeft haar zorgen over de installatiebedrijven die ‘nog niet voldoende op de hoogte zijn’ van de voorschriften.

In mei dit jaar bleek dat bijna 21 procent van de waterleidingen van nieuwbouwcomplexen een verhoogd tot sterk verhoogd risico heeft op legionellabesmetting.

Bij Uneto-VNI zijn ongeveer 5500 bedrijven aangesloten waar in totaal iets minder dan 30.000 monteurs werken. Zij gaan terug in de schoolbankjes. Tevens komt er een handleiding voor beheer, onderhoud en preventie.

Minister Cramer houdt voorlopig vast aan de vrijwillige registratie door gemeenten van (natte) koeltorens. Mocht dat niet van de grond komen dan overweegt zij verplichte registratie. Gebrekkige registratie kan leiden tot een legionella-uitbraak. Vorig jaar vielen drie doden bij een besmetting die was ontstaan bij een Amsterdamse koeltoren.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.