Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Cum laude-promotie op ventilatiesystemen

Eind vorig jaar studeerde Twan van Hooff cum laude af bij de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven op zijn proefschrift over berekenmodellen voor ventilatiesystemen. Voor het proefschrift met de titel “Experimental and Numerical Analysis of Mixing Ventilation at Laminar, Transitional and Turbulent Slot Reynolds Numbers” deed Van Hooff onderzoek naar numerieke modellen om ventilatiestromingen in een ruimte nauwkeurig te kunnen voorspellen. Het is pas de tweede keer dat er iemand cum laude is afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde in Eindhoven.

Het kunnen voorspellen van ventilatiestroming in kantoren en woningen is van groot belang om in de toekomst efficiëntere en energiezuinigere ventilatiesystemen te kunnen ontwerpen. Het onderzoek toont aan op welke manier ruimtes beter kunnen worden geventileerd, om voor een comfortabeler en gezonder binnenmilieu te zorgen. Dit geldt voor woningen, kantoorgebouwen, clean rooms en operatiekamers, maar ook voor bijzondere gebouwen zoals de Amsterdam ArenA wordt aangetoond hoe de ventilatie van het stadion kan worden verbeterd tijdens de concertenreeks die in de zomermaanden plaatsvindt.

Van Hooff voerde een fundamenteel en toegepast stromingstechnisch onderzoek uit dat zich richt op numerieke modellen om ventilatiestromingen in een ruimte nauwkeurig te kunnen voorspellen bij zogenaamde transitionele Reynoldsgetallen (lage luchtsnelheden en lage turbulentieniveaus). Het promotieonderzoek omvat een groot aantal gedetailleerde metingen en computersimulaties van de ventilatiestroming in een schaalmodel in het laboratorium en ook in het Amsterdam ArenA-voetbalstadion.

Bron: Duurzaam Gebouwd, TU Eindhoven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.