Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dag van de Constructeur 2019

Kom naar de Dag van de Constructeur op woensdag 22 mei, hét kennis- en netwerkevenement voor alle constructeurs. Of je nu startend constructeur bent of zeer ervaren, bureaudirecteur of toetser, de dag biedt voor iedereen wat wils.

De Dag van de Constructeur is een nieuwe naam voor een bekend evenement, de Constructeursdag. Deze nieuwe naam past uitstekend bij de gemoderniseerde opzet. Op het programma staan onder meer een spraakmakende keynote, twaalf parallelsessies en het constructeursdebat. De inhoud van de parallelsessies:

1- Constructieve aspecten van 3D-printen

3d-printen is revolutionair in het toepassen van materiaal daar waar het nodig is, maar hoe ga je hier als constructeur mee om? Welke regels gelden er, wat zijn je zekerheden en hoe overtuig je opdrachtgever en gemeenten om mee te gaan in je ontwerp? Eén case wordt belicht vanuit de ontwerper en de gemeente.

2- De duurzame constructeur

Hoe kun je als constructeur invloed uitoefenen op de duurzaamheid van een bouwwerk? Hoe moet je omgaan met MPG- en BREEAM-berekeningen? En hoe kun je producten zoals staal en beton zo duurzaam mogelijk toepassen?

3- Software: vloek of zegen?

Een Lagerhuisdebat over kansen en bedreigingen van automatisering. Wordt de constructeur overbodig? Of wordt zijn gereedschap krachtiger waardoor hij meer toegevoegde waarde kan leveren? Hoe kijken de verschillende generaties constructeurs hier tegenaan, en hoe de softwarewereld?

4- Parametrisch construeren

Hoe gebruik je als constructeur de mogelijkheden die parametrisch modelleren te bieden heeft? Wat betekent het voor je eigen werkzaamheden, voor de samenwerking met ontwerppartners en voor de waarde die je levert? Diverse sprekers belichten dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

5- Workshop creativiteit en persoonlijkheid

Iedereen kan sommen maken, maar waar onderscheid jij je in als adviseur? Waarom wordt juist jij gevraagd en teruggevraagd? Waarom lukt jou wel wat een vakgenoot niet voor elkaar krijgt? Ervaar de kracht van jouw creativiteit en ontwikkel je zachte skills in een harde bèta-wereld.

6- Cutting edge inzichten van de nieuwe generatie

Ongehinderd door praktijkervaring maar beladen met goede ideeën en enthousiasme, delen drie van de beste constructieve afstudeerders van 2018 en 2019 hun visie op het constructeursvak en dagen ze het establishment uit.

7- Construeren in bestaande gebouwen

Succesvol herontwikkelen van bestaande gebouwen vraagt om andere kennis en een aanpak dan nieuwbouw, bijvoorbeeld wat betreft de veiligheidsfilosofie. Deze workshop geeft kennisachtergronden, praktische voorbeelden en aanknopingspunten waarmee je meer uit bestaande gebouwen kunt halen dan je denkt.

8- Het bureau van de toekomst (1)

De bouw is volop in beweging. Welke competenties vragen de aantrekkende markt, veranderende verhoudingen in de keten en voortschrijdende technologie van jouw bureau en jouw mensen? Hoe werf je personeel voor banen die nog niet bestaan? Een workshop voor directies die verder willen kijken.

9- Het bureau van de toekomst (2)

Ontwerp- en bouwopgaven worden steeds integraler. Hoe speel je daar als ingenieursbureau op in. Een debat over verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen, en welke kaders daarvoor nodig zijn.

10- Highrise in de 21e eeuw

Welke ingrediënten bepalen het succes van hoogbouw? En hoe speel je daar als constructeur op in? Drie niet-constructieve verhalen over de kwaliteit van hoogbouw: kosten en opbrengsten, brand- en vluchtveiligheid en de interactie met de stad op plintniveau. Hoe maak je hoogbouwconstructies die deze wensen en waarden faciliteren?

11- Ontwerp en uitvoering van constructies: clash of synergie?

Hoe krijg je als constructief ontwerper de aannemer in jouw project achter je ideeën en/of hoe maak je met zijn specifieke uitvoeringsexpertise je ontwerp en de uitvoering ervan nog beter? Aan de hand van enkele praktijkcases ervaar je wat nodig is om de brug te slaan tussen de wereld van de bedenkers in het ingenieursbureau en die van de uitvoerders op de bouwplaats.

12- Doing it wrong

Als het fors misgaat in de sector, dan is dat groot nieuws en staat het imago van de constructeur onder druk. Om dat voor te zijn, willen we ook en vooral leren van de kleine voorvallen en problemen uit de dagelijkse praktijk. Een aantal concrete gevallen worden toegelicht.

Inschrijven kan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.