Ga naar hoofdinhoud
Bouwfysica, Bouwtechniek

Daglicht in gebouwen

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Eén reactie op “Daglicht in gebouwen

 • Paul JM Settels Eur.Erg.

  Prima artikel. Echter de 1/20 eis vanuit het Arbobesluit is al een aantal jaren geleden (helaas) komen te vervallen. Daarvoor is in de plaats gekomen Arbobesluit art.6.3 lid 2
  .Op arbeidsplaatsen komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig.
  Dit is gedaan om het werken in warenhuizen en ‘ondergronds’ werken mogelijk te maken en telkens hiervoor ontheffing aan te vragen.
  Blijft staan dat het krijgen van daglicht voor de mens noodzakelijk is. Ons bio- dag- en seizoensritme wordt met het daglicht geregeld. Daarom is uitzicht op buiten zo noodzakelijk. Hoe natuurlijk groen (gras, gebladerte e.d.) des te groter is het welzijnsgevoel.
  Hoge ramen voor daglicht benutting moeten dan wel tot aan het plafond reiken. Een randbalk boven de ramen vermindert het effect van de daglicht toetreding exponentieel.
  De aanbeveling van schuine neggekanten en lichte (kozijn) kleuren wordt vanuit de visuele ergonomie onderschreven. Dit vermindert namelijk te sterke lichtovergangen (luminanties) tussen het binnen- en buiten(dag)licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.