Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daglicht terug in Rijksmuseum


Het Rijksmuseum van de 19e eeuwse architect Pierre Cuypers baadde vroeger in het daglicht. Door allerlei ingrepen werd het evenwel steeds donkerder in deze kunsttempel. Bij de grootscheepse renovatie die momenteel in volle gang is, wordt het oorspronkelijke daglichtplan hersteld. Projectmanager Ton Willems van Brakel Atmos doet verslag.

Zadeldaken
Het Nieuwe Rijksmuseum bestaat uit een gebouw met een plattegrond in de vorm van een 8, met twee binnenhoven. De gebouwen zijn voorzien van zadeldaken, waarin grote glasvlakken zijn opgenomen. Door een glazen plafond bereikt het daglicht de onderliggende tentoonstellingzalen.

Oorspronkelijk waren deze glasvlakken grotendeels uitgevoerd in brut draadglas. Maar de huidige eisen zijn veel hoger. De glaskappen worden daarom allemaal vervangen door nieuwe glasdakconstructies met gematteerd isolatieglas. De mattering is gekozen omdat voor daglichtbeheersing aan de binnenzijde een lamellensysteem wordt aangebracht, dat vanaf de buitenzijde niet zichtbaar mag zijn.

Video
Bekijk hier de video van Brakel Atmos.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.