Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daglichttoetreding door isolatie met aerogel


Bij de renovatie van een sporthal is Gent is aerogelisolatie toegepast om het daglicht te maximaliseren en energie te besparen op kunstlicht, klimaatregeling en verwarming.

Oorspronkelijk werd de hal verlicht door een 30 jaar oude dakkoepel van 5 mm dik draadglas, maar deze koepel veroorzaakte veel hitte in de zomer en een groot warmteverlies in de winter. De slechte kwaliteit van het daglicht maakte bovendien veel gebruik van kunstlicht nodig.

Polycarbonaatsysteem
Om dit probleem op te lossen, besliste het Gentse stadsbestuur om de koepel van 30 bij 4 meter te vervangen en een rook- en warmteafzuiginstallatie met ventilatiemogelijkheden te plaatsen. De nieuwe oplossing is een door het Duitse EMB Products geleverd sterk isolerend polycarbonaatsysteem dat het daglicht verspreidt. De 25 mm dikke doorschijnende panelen zijn gevuld met Nanogel aerogelisolatie met een lage U-waarde van 0,89 W/m2K.

Diffuus daglicht
Deze oplossing heeft de problemen van de sportzaal verholpen en levert een aantal voordelen op. Zo is het diffuse daglicht ideaal voor sport en balspelen, omdat de schaduwen en de verblinding van het vroegere glas uitgeschakeld zijn en de sporthal van natuurlijk licht is voorzien. Er is minder gebruik van kunstlicht nodig en dankzij de verbetering van de isolatie heeft men genoeg aan een verwarmingssysteem met lage capaciteit. Dit leidt tot een vermindering van de energiekosten voor verwarming en verlichting.

Aerogel
Nanogel is een merknaam van de Amerikaanse Cabot Corporation. Het is een doorschijnende granulaire aerogel op basis van silicium. Aerogel bestaat voor meer dan 90 procent uit lucht en heeft uitstekende warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Het wordt toegepast in doorschijnende wand- en koepelsystemen in uiteenlopende gebouwen. In Nederland werd het al eerder toegepast in een sporthal in Barendrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.