Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dak CODA-museum wordt hersteld

Het dak van het CODA museum in Apeldoorn, met zijn typische gebogen vorm, wordt hersteld. Op dit moment wordt het tot op de betonconstructie ontdaan van dakdekkingsmateriaal. Daarbij ging het om een zandpakket met daar bovenop een speciaal ontworpen rubbergranulaat, ofwel een stevig mengsel van rubber.

In het dak waren nog lichtstraten aangebracht, maar die worden verwijderd, deels omdat CODA in de praktijk van kunstlicht gebruik maakte.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een eenduidige oorzaak niet kan worden aangewezen. Mogelijk dat de afdichting van de lichtstraten de lekkage in de expositiezaal heeft veroorzaakt. Maar omdat er van meet af aan vernielingen aan het dak zijn aangericht, is niet uit te sluiten dat vandalen de oorzaak zijn van alle schade.

Kunstgras
Ook wordt het groene kunstgras, dat vorig jaar ter gelegenheid van de Triënnale Apeldoorn 2008 op het gele rubbergranulaat was gelegd, voorzichtig losgemaakt en verwijderd. Na reparatie en vervanging van de onderlaag zal het dak opnieuw met dit kunstgras worden bedekt.

Volgens Barry Schuurman, projectmanager maatschappelijk vastgoed van de gemeente, is er bij de montage van het kunstgras vorig jaar al rekening gehouden met hergebruik na de reparatie van het dak.

Betonmortel
Na het dichtmaken van de lichtstraten neemt betonmortel de plek in van het zandpakket. Daarover wordt een nieuwe dakbedekking van betumen gelegd, waarna het kunstgras volgt.

Na de reparatie is het dak opnieuw beloopbaar, maar de bouwer geeft daarop geen garantie. Daarom wil de gemeente het dak hooguit gecontroleerd openstellen. “Bij culturele activiteiten is er toezicht. Dan zou je een podium op het dak kunnen opstellen of het deels open stellen voor publiek.”

De klus moet 20 juni klaar zijn, als CODA Museum aan zijn nieuwste tentoonstelling begint.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.