Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dak verduurzamen? Dan ook een beloning

Er moet een beloningssysteem komen voor bedrijven die hun daken verduurzamen. Dat vindt vestigingsmanager Albert-Jan Kerssen van idVerde Advies. Bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid is prima, maar daar mag wel iets tegenover staan.

Gastspreker Kerssen zei dit in het TotaalDakConcept-webinar ‘Waar is een dak eigenlijk goed voor?’ dat op 28 september werd uitgezonden. In de uitzending over multifunctionele daken lag de focus op groendaken. Een groendak vraagt de nodige investeringen. Kerssen: “Alle functies op een multifunctioneel dak vergen eisen van de dakconstructie. De dakbedekking en het gebouw onder het groen moeten goed zijn. Is dat niet zo, dan heb je kans op lekkages met gevolgschade. Dit vraagt de nodige investeringen. Ik spreek nadrukkelijk van investeringen en niet van kosten, want je verdient het altijd terug. Ergens kun je bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de maatschappij; dat een bedrijf verantwoordelijk is voor de verduurzaming en het effect van het gebouw op de omgeving. Als dakenbranche zijn we er druk mee bezig om dit soort onderwerpen – de beleidsmatige kant van dit thema – aan te kaarten. Een van onze platformen daarvoor is het Nationaal Daken Plan.” Want alleen de stokbenadering werkt niet, vindt Kerssen. “Belonen kan juist zeer zinvol zijn.”

Zeker omdat groendaken in het kader van klimaatverandering noodzakelijk zijn. Daken met levende beplanting houden water vast, brengen verkoeling in de omgeving, kunnen luchtzuiverend werken in steden, brengen biodiversiteit, absorberen geluid en kunnen onder bepaald omstandigheden zelfs een energiebesparende functie hebben.

Noodzaak groendaken

Uit een peiling bleek een meerderheid van de kijkers de noodzaak van groendaken inziet, net als gastspreker André van den Engel, adjunct-directeur van brancheorganisatie VEBIDAK. “Als je denkt aan mogelijkheden van waterbuffering, dan horen groendaken zeker in het rijtje van oplossingen thuis. Daarnaast kun je denken aan een stuk koeling van de onderliggende gebouwen.”

Terugkijken

Albert-Jan Kerssen nam de kijker mee in de mogelijkheden, opbouw en onderhoud van extensieve en intensieve groendaken en daktuinen. André van den Engel deelde zijn expertise op het gebied van de daktechnische kant. Het webinar, verzorgd door Eisma Bouwwebinar in samenwerking met Totaal DakConcept is terug te zien via https://www.bouwwebinar.nl/webinar/waar-is-een-dak-eigenlijk-goed-voor/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.