Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dak Vrijheidsmuseum gedeeltelijk ingezakt door sneeuw

Het dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is gedeeltelijk ingezakt door de sneeuwval van afgelopen weekend. De collectie en inrichting zijn onbeschadigd, omdat het dak waterdicht is gebleven. De schade lijkt daardoor mee te vallen. Dat meldt de Gelderlander op hun website.

Het Vrijheidsmuseum heeft een bijzondere dakconstructie dat gebaseerd op het principe van een blaashal. Een luchtbehandelingsinstallatie creëert overdruk binnen van 300 Pa, waardoor de lichte koepelconstructie overeind blijft. Zo’n lichte constructie is alleen wel gevoelig voor opwarming in de zomer. En dus is er een grote tentconstructie overheen geplaatst die de opwarming moet beperken.

Vanwege de heftige sneeuwval is een deel van de buitenste laag in de nacht van zaterdag op zondag onder de sneeuw bezweken. De extra maatregelen die van te voren genomen zijn, zoals het inblazen van warme lucht tussen de twee daklagen, mochten niet baten. Volgens Wiel Lenders, directeur van het museum, heeft de plaatselijke brandweer zo’n 3000 kilo sneeuw van het dak geschept. Inmiddels zijn medewerkers van Shaded Dome Technologies, bedenkers van de dakconstructie, bezig met herstelwerkzaamheden.

sneeuw

Meerdere incidenten

Ook op andere plaatsen in het land zijn constructies bezweken onder de sneeuwlast. Zo meldde het AD dat een deel van de gevel van darter Raymon van Barneveld het heeft begeven en is in Naaldwijk is een gedeelte van een warenhuis bezweken. In Limburg heeft het dak van een manege het begeven, en in Almelo een luifel van een PostNL-locatie. Zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Veel daken niet bestand tegen veel sneeuw

“Sneeuw, sneeuwophoping en straks smeltwater kunnen leiden tot een dakinstorting of andere problemen”, waarschuwt Arjan van der Drift, divisiedirecteur bij Kiwa BDA. “Als een dak of dakconstructie op de juiste manier is ontworpen en uitgevoerd, is er doorgaans geen reden tot zorg.”

“Toch blijken er bij dit soort sneeuwomstandigheden altijd nog daken te zijn die niet bestand zijn tegen hevige sneeuwval. Behalve door fouten bij ontwerp en uitvoering, kan ook onvoldoende onderhoud hiervan de oorzaak zijn. Ook het aanbrengen van een zonne-energiesysteem zonder dat de dakconstructie hierop is getoetst, kan voor ernstige problemen zorgen. Let onder deze sneeuwomstandigheden goed op uw dak. Bij een te grote hoeveelheid sneeuw op het dak kan het nodig zijn dit te laten verwijderen om instorting te voorkomen.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.