Een belangrijk onderwerp binnen de bouw is verduurzaming. Wist je dat dakbedekking een grote rol speelt in het verduurzamen van je huis? Naast dakbedekking is ook dakisolatie een belangrijke stap richting duurzaam wonen. Bij slecht geïsoleerde daken verliest de woning veel warmte via het dak, waardoor er meer energie verbruikt moet worden om de woning op temperatuur te houden. De dakbedekking kan bijdragen aan het koel houden van de woning in de zomer, zeker wanneer gekozen wordt voor witte dakbedekking. De kleur wit reflecteert warmte. In dit artikel lees je waarom dakbedekking een steeds grotere rol speelt in het verduurzamen.
Duurzame dakbedekking: soorten
De meest duurzame soort dakbedekking is EPDM. EPDM heeft een lange levensduur en is herbruikbaar; hierdoor heeft het een lage milieubelasting. EPDM wordt ook gebruikt als onderlaag voor een groendak: een groene daken zijn duurzame dakconstructies.
EPDM-dakbedekking is gemaakt van zeer onderhoudsvriendelijk en elastisch materiaal. De elasticiteit zorgt ervoor dat EPDM-dakbedekking beter bestand is tegen weersinvloeden dan andere materialen, het scheurt ook veel minder snel. EPDM is waterdicht en Uv-bestendig en heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar. Het materiaal is herbruikbaar en in combinatie met de lange levensduur maakt dat EPDM een lage milieubelasting heeft.
Hier staat vermeld dat bij het plaatsen van EPDM de oude dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden: de nieuwe dakbedekking kan er overheen worden geplaatst. Dit scheelt natuurlijk enorm in de kosten. Door de lange levensduur hoeft EPDM-dakbedekking minder vaak vervangen te worden. EPDM is ook geschikt als onderlaag voor een groendak: het materiaal is wortelbestendig.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten groene daken: een intensief groendak en een extensief groendak. Bij een extensief groendak bestaat de beplanting uit mossen, grassen of kruiden: dit maakt het zo goed als onderhoudsvrij. Een intensief groendak is min of meer een daktuin: het is mogelijk om bomen en struiken op je dak te plaatsen. Hierdoor vergt een intensief groendak ook meer onderhoud.
Groene daken dragen bij aan een hogere biodiversiteit en luchtzuivering via de beplanting. De druk op het riool wordt verlaagd doordat de beplanting op het dak ook veel water opneemt. De levensduur van een groendak is ongeveer 60 jaar. In de zomer draagt een groen dak bij aan het koel houden van de woning. De isolatiewaarde in de winter wordt voor een groot deel bepaald door het isolatiemateriaal.
Dakisolatie als oplossing tegen de stijgende gasprijzen
Naast duurzame dakbedekking is ook het isoleren van het dak belangrijk. Via het dak verliest een woning veel warmte waardoor er meer gestookt moet worden om de woning op temperatuur te houden. Met dakisolatie verliest je woning minder warmte: hierdoor hoef je niet zoveel te stoken om een aangename temperatuur te behouden. Hiermee bespaar je op je energierekening en verhoog je het wooncomfort: met goede isolatie blijft je woning koel op tropische dagen.
Doordat je minder gas verbruikt, beperk je de CO2 uitstoot en verklein jij je ecologische voetprint. Je draagt bij aan een duurzame wereld en zoals eerder in dit artikel al kort benoemd: de stap richting energieneutraal of gasvrij wonen is een stukje kleiner.
Dakisolatie verdient zichzelf in ongeveer 4 tot 15 jaar terug: daarnaast zijn er diverse premies en subsidies beschikbaar wat het isoleren van je woning aantrekkelijker en betaalbaar maakt. Wil jij je dak laten isoleren maar heb je geen zin in een verbouwing? Dat is met dakisolatie gelukkig ook niet nodig. Wanneer je dakisolatie aan de binnenkant van je dak laat plaatsen, is breekwerk niet noodzakelijk. Het isolatiemateriaal wordt tussen de balken geplaatst en afgewerkt met een voorzetwand. Het laatste voordeel is dat het verduurzamen van je dak ervoor zorgt dat de woningwaarde stijgt.
Een duurzaam dak: essentieel voor een duurzaam huis
Verduurzaming is een belangrijk onderwerp in de maatschappij: mensen zijn zich steeds bewuster van hun ecologische voetprint. Met de huidige inflatie en de stijgende gasprijzen wordt energie bijna onbetaalbaar, en ook dat is een reden om te zoeken naar energiebesparende maatregelen. Het verduurzamen van het dak met dakisolatie en nieuwe dakbedekking is één van de mogelijkheden.
Volgens Dakdekkersgids zijn enkele voordelen van het isoleren van je dak en het plaatsen van nieuwe dakbedekking:
- De woning verliest minder warmte via het dak, waardoor er minder gestookt hoeft te worden om de woning op temperatuur te houden. Bij tropische temperaturen blijft de warmte juist langer buiten. Kortom, het wooncomfort stijgt.
- Doordat er minder gestookt hoeft te worden om de woning op temperatuur te houden, daalt de energierekening. En dat is zeker met de huidige gasprijzen erg prettig.
- Door de inflatie wordt alles duurder, en de lonen stijgen nauwelijks. Verduurzaming van je woning is een eenvoudige stap om niet alleen te besparen op je energierekening, maar ook op dakonderhoud.
- De overstap naar energieneutraal en gasvrij wonen verkleint: met duurzame dakbedekking en dakisolatie ben je alweer een stukje dichterbij.
- De woningwaarde stijgt.