Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dakliggers maken bijzondere constructie


Het Drents Museum in Assen wordt grondig gerenoveerd en momenteel is aannemer Geveke bezig stalen dakliggers van ruim 27 meter te plaatsen voor het dak van de nieuwe expositiezaal. Het ‘hoogste punt’ van de nieuwbouw van het Drents Museum is hiermee bereikt.

De liggers zullen de expositiezaal in één keer overspannen: 27 meter in totaal. De liggers komen met een tussenruimte van 1,3 meter op de betonnen wanden te rusten. Het plaatsen van de stalen liggers gebeurt met een grote kraan van maar liefst 130 ton. Geveke spreekt van een ‘ingewikkelde en uitdagende klus’.

Roloplegging
In totaal worden 31 liggers gemonteerd, die de expositiezaal in een keer overspannen. Volgens het museum is het bouwkundig gezien een bijzondere constructie. “Zelden worden zulke grote ruimtes in een keer overspannen.”

De liggers, die per stuk zo’n 10.000 kilo wegen, worden vervaardigd in Dokkum en met speciaal vervoer naar Assen getransporteerd. De eerste ligger is een IPE 1000 en weegt 10.500 kilo, de overigen ongeveer 7000 kilo.

Aan de ene zijde worden ze gefixeerd op de wand en aan de andere zijde door middel van een roloplegging afgesteund. De liggers zakken door hun eigen gewicht ongeveer 7 cm door.

De roloplegging zorgt er voor dat het beton vrij kan werken. Wanneer deze vastgezet zou zijn, kan de bovenbelasting de wanden uit elkaar drukken. Dit geeft kans op scheurvorming in de wanden met als gevolg lekkage.


Vooruitblik
Na het plaatsen van de liggers -dat ongeveer drie weken in beslag neemt- zullen de dakplaten worden geplaatst. Hierdoor ontstaat al een mooi beeld van de uiteindelijke expositiezaal en zijn lichtinval.

Binnenkort zal ook de zuidvleugel van het huidige Drents Museum worden ontgraven, om een onderdoorgang te creëren van de nieuwe publieksruimte onder het Jacob Cramerplein naar het oude gedeelte. Daarna zal het Koetshuis worden teruggeplaatst.

Het vernieuwde Drents Museum gaat in het najaar van 2011 weer open voor publiek.

Video
Bekijk hier een video van RTV Drenthe over de werkzaamheden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.