Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daylight Award 2010 op voorhand een succes


Met 80 ingezonden projecten is de Daylight Award 2010 op voorhand een succes. Vergeleken met de 44 inzendingen van de eerste editie van de Daylight Award in 2008 is het deelnemersveld bijna verdubbeld en heeft de competitie zijn bestaansrecht bewezen.

Atto Harsta, bouwinnovator en oprichter Stichting Living Daylights, over het aantal ingezonden projecten: “Wat opvalt is dat een toenemend aantal architectenbureaus het bouwmateriaal licht als een onderdeel van een serieuze ontwerpopgaaf hebben gehanteerd. Dat resulteert niet alleen in duurzamere, maar ook in menselijker gebouwen. Werken in daglicht is nu eenmaal prettiger dan de hele dag in kunstlicht moeten zitten omdat daglichttoetreding niet goed geregeld is.”

Een eerste quickscan van de ingezonden projecten leert in elk geval dat de jury een behoorlijke portie werk te verstouwen krijgt. Hartsa: “Tachtig projecten doornemen doe je niet even op een achternamiddag. Daar gaat een substantiële hoeveelheid werk in zitten. Maar dat heb ik er graag voor over.”

Nieuwe categorie
De Daylight Award kent dit jaar voor het eerst de categorie woningbouw. Belangrijkste reden daarvoor was dat bij de eerste editie in 2008, de jury moest kiezen tussen prestigieuze kantoren en de wat meer bescheiden woningbouw. Dat bleek onwerkbaar, want het kwam neer op het spreekwoordelijke appels met peren vergelijken.

De categorie bleek in een behoefte te voorzien, want er zijn ruim voldoende projecten ingezonden om tot nominaties te komen. Wat verder opvalt is het aantal schoolgebouwen dat meedingt naar de hoogste eer.

Bewustwording
Over de bijna verdubbeling van het aantal ingezonden projecten zegt Harsta: “Als dit een voorbode is van de mate waarin de sector bewust omgaat met daglichttoetreding, dan zijn we op de goede weg wat verduurzaming van de gebouwde voorraad betreft. Uiteraard zal het bij de Daylight Award gaan om de meer prestigieuze gebouwen, maar ik zie de toegenomen populariteit van de award als een gunstig voorteken.”

De inschrijving is inmiddels gesloten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.