Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daylight Award 2012

Om daglichttoetreding in gebouwen te stimuleren, initieerde Stichting Living Daylights de Daylight Award. De prijs beloont gebouwen met een optimaal samenspel tussen daglicht, kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De prijs wil architecten en opdrachtgevers belonen voor hun daglichtambitie en wordt voor de derde keer uitgereikt.

Daglicht is één van de belangrijkste bouwstenen van architectuur. Het is onontbeerlijk voor de gezondheid en productiviteit van mensen en kwalitatief de best denkbare lichtbron. Daglicht is gratis en bovendien de enige écht duurzame lichtbron, zegt Atto Harsta, directeur van Stichting Living Daylights. De stichting promoot sinds acht jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Heel essentieel, volgens de directeur, want nog niet iedereen heeft de essentie van daglicht goed op het netvlies.

Een goede toepassing van daglicht in gebouwen begint met ambitie bij zowel de opdrachtgever als het ontwerpteam. “De laatste jaren zien we wel dat de ambitie ten aanzien van de rol van daglicht in gebouwen groeit. Bij steeds meer gebouwen is nagedacht over hoe dag- en kunstlicht kunnen bijdragen aan een leefbaar en gezond gebouw. Maar de rol van daglicht bij het realiseren van duurzame en meer energiezuinige gebouwen blijft nog te vaak onbelicht. Vaak zien we dat kunstlicht niet of nauwelijks is afgestemd op het binnenvallende daglicht. Dit betekent dat ondanks het overvloedig aanwezige daglicht het kunstlicht de hele dag verkwistend aan is. Onnodig en ook een verkeerd signaal naar de gebruikers.”

Eerdere winnaars

De Daylight Award werd eerder uitgereikt in 2008 en in 2010. In 2008 ging de Award naar Cepezed Architecten voor het gebouw Westraven in Utrecht. Westraven is een complexe en grootschalige combinatie van oud- en nieuwbouw voor verschillende diensten van Rijkswaterstaat. Daglichttoetreding is in dit gebouw onder andere gerealiseerd door vijf enorme vides in de vloeren met volledig transparante gevelvelden die vier verdiepingen beslaan. De vides fungeren letterlijk als enorme vensters op de wereld, die niet alleen spectaculaire uitzichten bieden, maar die ook zorgen voor interne en externe oriëntatie.

In 2010 werden voor het eerst de categorieën woningbouw en utiliteitsbouw onderscheiden. In de categorie woningbouw ging de Award naar Border Architecture voor het project AL-Light in Haarlem. AL-Light is een woningbouwproject waarin de woningen, die gesitueerd zijn in een van de smalste straten in de wijk, op uitgekiende manier openheid meekregen zonder dat privacy in het gedrang komt.

De Award in de categorie utiliteitsbouw ging naar Studio M10, voor hun ontwerp voor de TBS kliniek FPC De Oostvaarderskliniek in Almere. Met de volledige transparante gevels rondom het gebouw en ook in de binnenruimten biedt de kliniek optimale openheid en zorgen de transparantie en optimale benutting van daglicht voor een prettige atmosfeer en veilige werkruimten.

Stichting Living Daylights

Stichting Living Daylights promoot een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. De stichting vindt dat daglicht altijd een essentieel en prikkelend onderdeel van architectuur, stedenbouw en landschap zou moeten vormen. Stichting Living Daylights wil niet alleen architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de hoge potentie van daglicht, ook wil zij opdrachtgevers, beleidsmakers en andere betrokken partijen bewust maken van het belang van een goed gebruik van daglicht.

Om die doelstelling te bereiken, initieert en begeleidt de stichting onderzoek naar zowel nieuwe stedenbouwkundige en architectonische concepten als nieuwe technische mogelijkheden. Een andere taak is om vanuit daglichtaspiraties informatie te bundelen, te genereren en te ontsluiten en verspreiden naar belanghebbenden.

Inschrijving Daylight Award 2012

De inschrijving voor de Daylight Award 2012 loopt van 1 februari t/m 30 maart 2012. Gerealiseerde projecten waarin de synergie tussen architectuur, dag- en kunstlicht en gebruik hiervan tot een vernieuwende en vitaliserende invulling van de opgave heeft geleid, kunnen meedingen naar deze prestigieuze prijs. Er zijn twee categorieën: woningbouw en utiliteitsbouw. Projecten die aan de volgende criteria voldoen kunnen meedingen naar de Daylight Award 2012:

• het project valt binnen de sector woningbouw of utiliteitsbouw;

• de oplevering van het project vond plaats tussen 1 november 2009 en 1 april 2012;

• het project bevindt zich in Nederland;

• het project is door een geregistreerde architect ontworpen (conform de wet op de architectentitel).

Inschrijven kan via de website daylightaward.nl. Uit de inzendingen worden door een zevenkoppige jury twee prijswinnaars geselecteerd: één in de categorie woningbouw en één in de categorie utiliteitsbouw. De winnaars van de Daylight Award 2012 krijgen een tweejarige wissel-award in de vorm van een glaskunstwerk van Han de Kluijver en een geldbedrag van 1.250 euro.

De Daylight Award is een initiatief van Stichting Living Daylights en wordt mede mogelijk gemaakt door VELUX Nederland B.V. en Eisma Bouwmedia.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.