Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daylight Award voor Centraal Station Rotterdam

Tijdens het congres Licht 2014 in het Congresgebouw World Forum in Den Haag is voor de vierde keer de Daylight Award van Stichting Living Daylights uitgereikt. Het Centraal Station van Rotterdam van Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer, van Schooten architecten en West 8 is de winnaar van de Daylight Award 2014.

Centraal Station Rotterdam

Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam is een project dat niet iedereen direct en vanzelfsprekend associeert met daglicht. Toch speelt daglicht overal in het complex een belangrijke rol.  De jury vond vooral de sequentie van ruimten bestaand uit de drie basiselementen van het station: de entreehal, de transferhal en de perronoverkapping, die ieder hun eigen vorm van daglichttoetreding kennen, bijzonder.

“De enorme entreehal vangt aan de voorzijde daglicht via de transparante gevel met het hoge dakoverstek, aan de zijkanten via de transparante doorgangen naar de bus- en tramstations en van boven via grote maar onnadrukkelijke daklichten die soms nauwelijks als zodanig te onderscheiden zijn vanwege het subtiele samenspel met de kunstlichtverlichting die erin geïntegreerd is. In de transferhal komt daglicht binnen via de vides ter plaatse van de perrontrappen en de perrons zelf zijn geheel transparant overkapt. Prints en een patroon van zonnecellen op het glas van de overkapping temperen het periodieke teveel aan lichtinval alsmede de opwarming onder de overkapping. Ook zorgen zij voor een voortdurend veranderend, intrigerend schaduwenspel op de perrons,” licht juryvoorzitter Koen van Velsen de beslissing toe.

Daglicht is in dit project energetisch goed ingezet: het kan een goed deel van de functionele verlichting verzorgen en zo sterk besparen op zowel energiegebruik als onderhoud. De zonnecellen hebben een belangrijke energetische functie. Rotterdam Centraal Station scoort daarnaast onbetwist als hoogste op het criterium locatie en gebruik. “De reiziger kijkt op veel plekken door het hele station en kan zich prima oriënteren. Het daglicht vergezelt hem bij al zijn bewegingen en is letterlijk leidraad; naar binnen, naar buiten en door het gebouw heen.  Het voelt daarbij overal veilig en biedt een waardige entree tot de stad,” aldus Van Velsen.

Ingezonden projecten en genomineerden

Voor de vierde editie van de Daylight Award 2014 zijn tachtig projecten ingezonden, waarvan er 5 zijn genomineerd. “Daglicht is en blijft iets dat vooral ervaren moet worden. Het bezoek aan de genomineerde projecten; Onderwijscentrum Erasmus MC (KAAN Architecten), Erasmus Paviljoen (Powerhouse Company i.s.m De Zwarte Hond), Het Nieuwe Rijksmuseum (Cruz y Ortiz Amsterdam BV i.s.m Van Hoogevest Architecten), de Turnzaal Nieuw Welgelegen (NL Architects) en Rotterdam Centraal Station, heeft ons dan ook zeer geholpen om tot een afgewogen keuze te komen. De bezoeken bevestigden dat alle vijf projecten terecht genomineerd waren, maar leidde ook tot de uiteindelijke winnaar,” vertelt Van Velsen.

Eervolle vermeldingen woningbouw

De jury heeft besloten deze editie geen woningbouwprojecten te nomineren.  Veel inzendingen in deze categorie stralen weliswaar zorg, aandacht en gedegen vakmanschap uit, maar ontberen het prikkelende en vernieuwende dat nodig is voor een Daylight Award. Om daglichtgebruik ook in de woningbouw te blijven stimuleren, heeft de jury besloten de projecten: Schuren (Border Architecture), House W (Studio PROTOTYPE) en Boerderij de Borkeld (Reitsema & Partners architecten) een eervolle vermelding toe te kennen voor gedegen vakwerk met aandacht voor daglicht

Kaap Skil, het juttersmuseum op Texel en woning Licht Budget in Almere ontvingen in 2012 de Daylight Award.

Het hele juryrapport en meer informatie is te vinden op www.livingdaylights.nl

Fotografie: Jannes Linders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.