Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daylight Award voor juttersmuseum Texel

Kaap Skil, het juttersmuseum op Texel en woning Licht Budget in Almere ontvingen op 22 mei de tweejaarlijkse Daylight Award. De prijs wordt uitgereikt aan utiliteits- en woningbouwprojecten die een optimaal samenspel hebben gerealiseerd tussen daglighttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het gebouwontwerp.

Transparantie

Kaap Skil, een ontwerp van architect Francesco Veenstra van Mecanoo architecten, kreeg de prijs omdat het volgens de jury het resultaat is van het zich goed kunnen voegen in het dorpje. Van buiten lijkt Kaap Skil een gesloten gebouw, maar van binnen is het transparant. Hierdoor is het weer bijna voelbaar. Door zijn pretentieloosheid en transparantie dwars door het hele gebouw heen, maar ook door de manier waarop Mecanoo de ruige lattenstructuur aan de gevel wist te benutten als een subtiele ‘voile’ die het daglicht filtert en verzacht, kwam de jury tot de slotsom dat dit gebouw winnaar moest zijn in de categorie utiliteit.

Lees hier eerdere artikelen van Bouwwereld.nl over het bereiken van het hoogste punt van het museum en het gebruik van oude damwanden in de gevel.

Brutaal en innovatief

In de categorie woningbouw won Licht Budget, een ontwerp van Courage architecten. Op verzoek van de opdrachtgever kreeg de woning nauwelijks ramen. De woning ziet er dan ook uit als een ‘black box’ zonder gevelopeningen. Binnen stroomt het daglicht echter rijkelijk de woning in door openingen aan drie kanten van het dakvlak. Niet alle gevels zijn gesloten: de gevel aan de straatkant is van translucent policarbonaat en laat daglicht door. De jury noemt Licht Budget fris, brutaal, innovatief en origineel en vindt het een knappe prestatie om met relatief weinig financiële middelen zo’n goed resultaat neer te zetten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.