Bouwen als consortium
Het consortium kan door een bundeling van kennis en ervaring, in nauw overleg met de huurder en gebruiker, vernieuwende oplossingen aandragen. De uitdaging ligt in de intergrale benadering van het hele bouwproces waardoor keuzes wat betreft ontwerp, materialen, detailleringen doorvertaald zullen worden naar de exploitatie van het gebouw.
Het consortium gaat niet alleen het project realiseren, maar ook de komende vijftien jaar onderhouden. Dit is nieuw voor de woningbouwsector en wordt ook wel het concept van Total Cost of Ownership genoemd.
Energieneutraal en Cradle to Cradle
Een sterke ambitie van De Woonplaats vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid is dat woningen energieneutraal en zoveel mogelijk Cradle to Cradle gebouwd moeten gaan worden. Omdat er met het principe van Cradle to Cradle, onder stimulans van Michael Braungart en William McDonough, op meerdere plaatsen in de wereld wordt gewerkt, ligt er in de Achterhoek de uitdaging om een duidelijke bijdrage te leveren aan de verder ontwikkeling van dit concept.
Bouwen volgens het BIM model
Als laatste voorwaarde moet het consortium een administratief model, het zogenaamde BIM model, toepassen met als doel om de faalkosten binnen de bouwkolom zo laag mogelijk te houden. Het model op zichzelf is vaker gebruikt, maar nog nooit op deze wijze binnen de woningbouw.
Woningcorporatie De Woonplaats heeft haar oorsprong in de Achterhoek. Daarom is de keuze gemaakt om samen met Achterhoekse ondernemers de twee projecten in Winterswijk op een vernieuwende manier te gaan opzetten. De projecten betreffen een appartementencomplex aan de Weurdenstraat en het renoveren van het bestaande jongerencentrum Eucalypta in het centrum van Winterswijk.