Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Deadline wijkactieplannen uitgesteld

Door de moeizame onderhandelingen tussen gemeenten en de woningcorporaties over de financiering van de wijkactieplannen, is de deadline uitgesteld. De woningcorporaties hebben op het congres van koepelorganisatie Aedes het onderhandelingsakkoord verworpen over de probleemwijken met minister Vogelaar. Zij zijn het niet eens met het kabinetsbesluit over de vennootschapsbelasting. De corporaties moeten volgens dat plan winstbelasting betalen over al hun activiteiten. Aedes wil opnieuw met het kabinet in gesprek over aanpassing van de belastingmaatregel voor de corporaties.

Plan niet in gevaar
Driekwart van de corporaties staat wel achter de financiering van de wijkaanpak met € 250 miljoen per jaar (€ 2,5 miljard in totaal). Volgens Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen komt dat dan ook niet in gevaar. Aedes geeft bovendien de garantie dat woningcorporaties die te weinig geld hebben om bij te dragen in het investeringsfonds, voor € 75 miljoen per jaar bij de overige corporaties terecht kunnen. Een meerderheid van de corporaties staat dan ook achter de plannen voor verbetering van de wijken.

De gemeenten kunnen nu verder met het ontwikkelen van de wijkactieplannen. Volgens een woordvoerder van minister Vogelaar zullen de charters nu ergens in de eerste maanden van volgend jaar ondertekend worden. Dat zou eigenlijk 10 december gebeuren. Die dag wordt wel een bijeenkomst gehouden rondom de wijkactieplannen. Wijken kunnen elkaar wellicht inspireren, aldus de woordvoerder.

Rol politie
Minister Vogelaar heeft maandag ook laten weten niet bezorgd te zijn over de rol van de politie in de wijkactieplannen. PvdA en VVD hadden Kamervragen gesteld over een onderzoek van het Nicis Institute. Er zouden onder meer niet genoeg politieagenten zijn om de extra inzet van wijkagenten te kunnen waarborgen en de inzet van de politie zou onduidelijk zijn.

Dat is volgens Vogelaar niet waar. ‘Extra inzet van de politie is wel gegarandeerd en doordacht met de komst van vijfhonderd extra wijkagenten,’ schrijft zij. En: ‘De politie is in de meeste gemeenten nauw betrokken geweest bij het opstellen van de plannen en zal dat ook zijn bij de uitvoering van de actieplannen.’

Bron: Staatscourant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.