Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Definitieve oplossing dakconstructie zwembad

Deze week zijn de werkzaamheden gestart in het Bijlmer Sportcentrum in Amsterdam voor de structurele oplossing voor de dakconstructie van het zwembad. Hiermee voldoet de constructie van het dak van het zwembad aan het Bouwbesluit.

In oktober vorig jaar zijn vervormingen in enkele ‘dakliggers’, houten dwarsverbindingen, in de dakconstructie van het zwembadgedeelte geconstateerd. Onderzoek wees uit dat de oplegdruk ter plaatse van de middenkolommen te hoog was. Als tijdelijke maatregel werden stutten op de publiekstribune aangebracht, waardoor de oplegdruk naar een verantwoord niveau werd gebracht.

Uitbreiding contactoppervlak
In de afgelopen periode is gezocht naar een goede definitieve oplossing. Die is gevonden in het vergroten van het contactoppervlak tussen de dakligger en kolom. De open ruimtes tussen de dakliggers en de kop van de kolom worden hierbij gevoegd met een kunsthars. De hars wordt zo hard dat de oplegdruk van de dakliggers ook via dit voegmiddel wordt overgebracht naar de kolommen.

Resultaat is dat het contactoppervlak wordt vergroot met een onopvallende maatregel. Hiermee komt de oplegdruk binnen de norm en voldoet de dakconstructie aan het Bouwbesluit. De werkzaamheden duren circa 2 werkweken.

Ontwerp
Wethouder Emile Jaensch is tevreden: “Deze oplossing is afdoende en heeft geen ingrijpende gevolgen voor de schoonheid van het gebouw. Niet voor niets is het Bijlmer Sportcentrum genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2009. Het is zowel van binnen als van buiten een prachtig sportcentrum.”

Het ontwerp is van Vera Yanovshtchinsky Architecten en kenmerkt zich door veel licht en verrassende doorkijkjes. In het ontwerp staan het ‘zien en gezien’ worden centraal.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Zwembad weer open met tijdelijke maatregel
Dakconstructie bad niet volgens Bouwbesluit
– Project Kort: Bijlmer Sportcentrum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.