Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Deken voor isoleren van systeemplafond

Capzo International uit Ootmarsum ontwikkelde een deken om systeemplafonds te isoleren. Daarmee kwam het bedrijf in de MKB Innovatie Top 10 van innovatiecentrum Syntens en zakenblad Bizz terecht.De deken is gebaseerd op het product Thermusol dat het bedrijf ontwikkelde, een nieuw materiaal dat bestaat uit ingekap­selde, niet-brandbare zouthydraten. Het ma­teriaal is onder meer geschikt voor het ver­warmen van gebouwen en medische toepas­singen.

Ziekenhuis
“Ik heb het materiaal ontwikkeld naar aanleiding van een vraag uit de zieken­huiswereld”, zegt eigenaar Herman Reezigt, polymeerchemi­cus van origine. “Ze zochten naar een niet-vloeibaar materiaal dat kan worden ge­bruikt om patiënten die naar de operatieka­mer gaan warm te houden. Dat gebeurt nu in veel ziekenhuizen met een soort deken waar warme lucht wordt ingeblazen, maar aan die deken zitten allerlei draden en dat is niet ideaal.

We hebben daarop de Thermu­pak ontwikkeld, een matje op basis van Thermusol. Je verwarmt het in de oven en het houdt een patiënt twee tot drie uur lang warm op een temperatuur van 37 graden.” Thermupak wordt nu verkocht door een dis­tributeur, waarmee Capzo International een overeenkomst is aangegaan.

Koeling
Reezigt toont een gipsplaat waarin Thermu­sol is verwerkt. “Deze is super brandwe­rend, buffert overdag warmte en geeft die ’ s avonds als het kouder wordt weer af. Zo krijg je topkoeling. Maar als je zo’n gipsplaat wilt produceren en verkopen, krijg je te ma­ken met multinationals met lange beslislij­nen.

We hebben er daarom voor gekozen om de Thermusol te verwerken in een pro­duct dat we K-Block hebben genoemd. Het is een deken, die je op systeemplafonds kunt leggen. De deken zorgt er voor dat er overdag nooit warmer wordt dan 24 graden en ‘s nachts nooit kouder dan 20 graden. Dat verkoopt sneller. Hij wordt nu al ge­bruikt in de houtskeletbouw.”

Bron: De Ondernemer.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.