Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Delft pakt luchtkwaliteit scholen aan

Delft begint na de zomer een proef om de luchtkwaliteit in scholen en op kinderdagverblijven te verbeteren. Op die manier wil de gemeente het ziekteverzuim omlaag dringen en de leerprestaties op te schroeven.

Eerder dit jaar bleek uit verscheidene onderzoeken dat tachtig procent van de scholen kampt met een slecht binnenklimaat. Klaslokalen zijn te vol, te warm, bedompt en stoffig. Gevolgen daarvan voor leerlingen en docenten zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, allergieën, slijmvliesirritaties, verkoudheid, griep en astma-aanvallen.

Naar schatting een kwart van het ziekteverzuim is toe te schrijven aan de bedompte lucht in klaslokalen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat leerprestaties tien tot vijftien procent beter zouden zijn als de luchtkwaliteit goed is.

De gemeente Delft gaat op een aantal scholen en kinderdagverblijven de knelpunten inventariseren en kijken naar technische maatregelen, zoals een betere ventilatie of luchtcirculatie. Tevens zullen docenten worden voorgelicht over de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit. Kinderen krijgen lessen energiebesparing.

De gemeente al op basis van de resultaten van het project overleggen met schoolbesturen over manieren waarop de opgedane kennis kan worden toegepast bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen.

Bron: Binnenlands bestuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.