Bouwbesluit
Volgens architect Huib Ribbens van het Deventer architectenbureau I’M staan in Nederland tot dusver vijftien passief-huizen. In Duitsland en België staan ze er al wel volop.
De huizen zouden ruim twee keer zo energiezuinig moeten zijn dan wat het Bouwbesluit voorschrijft. Als dit niet haalbaar blijkt, moeten de woningen een kwart minder energie verbruiken, afgezet tegen het Bouwbesluit.
Maximale energiebesparing
Het principe van een passief-huis is maximale energiebesparing. De muren worden ruim een halve meter dik en krijgen driedubbel glas. Ook komt er een uitgekiend ventilatiesysteem. De koude frisse lucht wordt bij binnenkomst al opgewarmd door uitgaande lucht. En eventueel kan ook uitstromend warm douchewater de koude waterleiding opwarmen.
Het meeste glas komt aan de zuidkant. De noordkant, die uitkijkt op de straat, krijgt veel minder glas om warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. De bewoners praten mee over de handigste indeling in dit verband, ook al met het oog op de sociale controle, en de materialenkeuze. Het is veel goedkoper als de gevelpartijen in de fabriek worden voorgefabriceerd maar dat kan niet met baksteen.
Techniek
Bewoners worden in een bepaalde mate betrokken bij het ontwerp. Want de technische aanpassingen om zo energiebesparend mogelijk te kunnen zijn, vergen niet alleen extra investeringen. Ze maken ook dat er wel zoveel mogelijk overeenstemming over die techniek moet zijn om het hele project rendabel te maken.
Ofwel, zoals Ribbens zegt: “Het is een enorme puzzel van plussen en minnen. Maar het is wel ontzettend leuk om het samen met toekomstige bewoners te doen. Meestal staan we op een afstand.”
Bron: De Stentor Deventer
Foto: Passiefhuis.nl, project nulenergie woning Duiven