Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dijkwoningen zonder dijk

Als onderdeel van het project ‘Ruimte voor de rivier’ worden in de Zwolse wijk Westenholte drie nieuwe dijkwoningen gebouwd op een plek waar (nog) geen dijk ligt.

Om de rivier de IJssel meer ruimte te geven en overstromingen in de toekomst te voorkomen, wordt twee kilometer van de IJsseldijk bij Westenholte 300 meter verder landinwaarts gelegd. Vanwege deze verlegging moeten een aantal gezinnen hun woning verlaten. Twee van deze gezinnen komen te wonen in de nieuw te bouwen dijkwoningen. Bijzonder is dat de dijkwoningen nu al worden gebouwd, terwijl de nieuwe dijk nog niet op zijn plek ligt. De dijk wordt later tegen de woningen aangelegd. De woningen worden tegen een grote stalen damwand aan gebouwd en staan op een terp. Er wordt zo gebouwd dat de bewoners straks vanuit hun woonkamer over de dijk kijken. Het fietspad dat over de dijk komt, loopt bij de woningen onder de dijk langs.

De dijkverlegging is een van de maatregelen van het project ‘Ruimte voor de rivier’. Er worden bijvoorbeeld ook delen van de uiterwaarden uitgegraven, zodat het niveau van de IJssel bij hoogwater 14 centimeter lager is dan voorheen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Dijkwoningen zonder dijk

  • wimdemeijer

    Ben momenteel met 7 dijkwoningen aan de ijssel in de zuidplas bezig.ik sluit een tekening bij om nog meer ideeen op te doen.
    U kunt mij ook mailen voor meer informatie.
    De folder zal ik naar Bouwwereld sturen.
    Metvrgr Wim de Meijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.