Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Doorloophoogte belemmert gebruik zoldertrap

De zoldertrap in een woning heeft een vrije, verticale doorloophoogte van 1,30 meter, terwijl 1,90 meter is overeengekomen. Door deze ontwerpfout van de architect kan de trap alleen gebukt worden gebruikt, aldus de opdrachtgever. Om één en ander te kunnen herstellen, vordert hij een bedrag van 22.355,27 euro.

De arbiter stelt vast dat de architect op bestektekening 124-1 een doorsnede over de zoldertrap heeft getekend, waarbij is aangegeven: ‘maximale vrije hoogte boven zoldertrap = 190cm’. Daarnaast is in het kapplan op bestektekening 124-2 boven de zoldertrap een onderbreking van de horizontale houten gording aangegeven ter plaatse van de zoldertrap. Met de tekst: ‘T staal tussen dakplaat als drager’. De architect geeft aan dat hij – in afwijking van de eerdere versie – heeft gekozen voor T staal tussen de dakplaat in plaats van een houten gording er onder. Dit om hoogte boven de zoldertrap te winnen.

De opdrachtgever verklaart dat de hoogte van de vrije, verticale doorloophoogte van de zoldertrap tijdens een gesprek met de architect aan de orde is geweest. De architect zou hebben aangegeven dat de hoogte boven de trap niet behoefte te voldoen aan de voorschriften voor trappen in het Bouwbesluit (2,3 meter), en dat de gewenste doorloophoogte van 1,90 meter mogelijk was. De architect kan zich niet herinneren dat hij een hoogte van 1,90 meter heeft gegarandeerd. Wel dat die hoogte is besproken.

Detailtekening

De arbiter concludeert dat de opdrachtgever op grond van het ontwerp van de architect een zoldertrap mocht verwachten met een vrije, verticale doorloophoogte van 1,90 meter. Nu varieert de hoogte van 1,30 meter boven de looplijn (in het midden van de trap, ter plaatse van de kilkepers in de dakconstructie) tot 1,69 meter boven aan de trap. Een ontwerpfout waarvoor de architect aansprakelijk is.

Hij had een detailtekening moeten maken van de te realiseren vrije, verticale doorloophoogte van de zoldertrap in relatie met de dakconstructie. Temeer omdat hij bestektekening 124-2 heeft aangepast om hoogte boven de zoldertrap te winnen. Hij wist dus dat dit onderdeel van het ontwerp cruciaal was.

Het alsnog realiseren van een zoldertrap met een vrije, verticale doorloophoogte van 1,90 meter is alleen haalbaar door het gehele dak van de vooruitbouw van de woning te verhogen. De kosten – 22.355,27 euro – komen voor rekening van de architect. Hij betaalt ook de arbitragekosten à 4.024 euro en de kosten van processuele bijstand van de opdrachtgever à 2.900 euro.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 30.380

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.