Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dragend bouwsysteem van steenwol

ROCKWOOL introduceert Rockzero Bouwsystemen op de BouwBeurs. Een dragend bouwsysteem van steenwol. Het bouwsysteem werd onlangs voor het eerst toegepast in opdracht van de Friese woningcorporatie Elkien, bij de bouw van 14 NOM-woningen in Leeuwarden.

Rockzero is een dragend bouwsysteem waarbij de gebouwschil (wanden en dak) grotendeels uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Door de oriëntatie en persing van de vezelstructuur van steenwol aan te passen, is het dragend vermogen van de steenwol fors vergroot. Hierdoor biedt het systeem meer draagvermogen dan houtskeletbouw en een vergelijkbaar draagvermogen als staal.

Met Rockzero tot drie lagen worden gebouwd. De wanden van het systeem bestaan uit een dragende kolommen structuur gemaakt van steenwol. Een u-profiel sluit deze kolommen aan de bovenzijde af, waarna een volgende verdieping en tenslotte het dak kunnen worden geplaatst.

Luchtdicht bouwen met dampopen structuur

Rockzero bestaat uit een drielaagse opbouw van steenwol, wat zorgt voor een extreem geïsoleerde bouwschil. Het systeem is beschikbaar met Rc-waardes van 7, 8 en 9. Naast het isolerend vermogen levert bouwen met (onbrandbare) steenwol veel andere voordelen op ten opzichte van traditioneel bouwen. Woningen gebouwd met Rockzero zijn in de kern circulair, zeer brandveilig (tot 60 minuten bezwijkt de structuur niet, dat is 2x de norm uit het Bouwbesluit), luchtdicht gebouwd en kennen een dampopen structuur. Het bouwsysteem levert een hoge mate van akoestisch comfort dankzij de bovengemiddelde prestaties van steenwol op het gebied van geluiddemping. Qua energie-efficiëntie gedragen bouwmateriaal en -systeem zich heel voorspelbaar, waardoor – met de juiste installatietechniek – de Total Cost of Ownership (TCO) voor huiseigenaren sterk kunnen worden gereduceerd.

14 NOM-woningen met Rockzero

Rockzero is voor het eerst toegepast bij de nieuwbouw van 14 NOM-woningen (Nul Op de Meter) in Friesland. In opdracht van woningcorporatie Elkien werd het bouwsysteem – in samenwerking met ROCKWOOL, TWA Architecten uit Burdaard en ontwikkelaar/aannemer Zaanderwijk uit De Goorn – vertaald in 14 zeer energie-efficiënte huizen. De woningen leveren dankzij een Rc-waarde van 8 en een installatieconcept met PV panelen, infraroodverwarming en een warmtepompboiler meer energie dan ze gebruiken. Wijst de praktijk uit na bijna een jaar bewoning.

Bouwmateriaal van de toekomst

Fred Braaksma, algemeen directeur bij ontwikkelaar/aannemer Zaanderwijk, noemt steenwol het bouwmateriaal van de toekomst. “Wij zijn een ontwikkelingsbedrijf dat gericht is op innovatie, duurzaamheid, circulair bouwen en lage onderhoudskosten in de exploitatie. Daarom zijn wij in een vroeg stadium enthousiast geraakt over dit systeem. Met steenwol bouw je een woning die 1,5 keer beter is geïsoleerd dan met traditionele bouwsystemen.”

Als ketenpartner van Elkien heeft Zaanderwijk destijds ROCKWOOL geïntroduceerd. “We zijn samen als innovatief team gestart. Met de toevoeging van de installateur en architect aan het team zijn we het concept voor de 14 woningen verder gaan uitwerken.” Braaksma vervolgt: “Dit is pas echt stappen maken richting een duurzame woningvoorraad. Tel daar de andere eigenschappen van steenwol bij op en dan heb je een topproduct. Een systeem waarmee je het huis van de toekomst bouwt.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.