Om aan de toekomstige behoefte aan personeel te voldoen, moeten dit jaar bijna vijfduizend leerlingen instromen in de niveau 2-opleidingen voor de bouw en infra. Dit stelt Fundeon in het arbeidsmarktadvies 2010.
Zware jaren
Hoewel de bouwnijverheid nog twee zware jaren tegemoet gaat, kan de sector zich geen grote daling in leerlingaantallen permitteren. Een groot deel van de mensen die nu hun baan kwijtraakt in de sector komt namelijk niet in die sector terug wanneer het werk aantrekt. Ze hebben bijvoorbeeld ander werk gevonden. Wanneer de economie aantrekt, kan er daardoor een groot tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten ontstaan. Alleen wanneer nu voldoende jongeren instromen, kan dit tekort worden ingevuld.
40 procent lagere instroom
In haar berekeningen gaat Fundeon ervan uit dat er voldoende gekwalificeerde instroom op de arbeidsmarkt moet zijn om de natuurlijke uitstroom van 3 procent, te vervangen. Natuurlijke uitstroom zijn de mensen die de bouw voorgoed verlaten doordat zij met pensioen gaan, vervroegd uittreden of arbeidsongeschikt raken. De economische ontwikkelingen hebben hier nagenoeg geen invloed op. De crisis heeft overigens wel invloed op de instroom van nieuwe leerlingen. De voorlopige instroomcijfers van 2009 liggen ten opzichte van 2008 40 procent lager. De instroom in de niveau 2-opleidingen (bbl en bol) is blijven steken op ruim drieduizend nieuwe leerlingen.
Opleidings en ontwikkelingsfonds
Onder meer dankzij het anticyclisch opleidingsplan ‘Bouw Door Leer Verder!’ spant de sector zich in om voldoende leerbanen beschikbaar te houden voor de leerlingen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bedrijven die leerlingen een leerbaan bieden, krijgen de scholing van vaste werknemers vergoed. Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben hiervoor via het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Bouwnijverheid (O&O-fonds), in 2009 en 2010 64 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Bekijk hier de samenvatting van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt