Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Drentse corporaties zoeken professionals voor circulaire woningbouw

Als het aan de Drentse corporaties ligt dan wordt er in 2040 100% circulair gebouwd en gerenoveerd, zodat de sociale doelgroep ook in de toekomst betaalbaar en comfortabel kan wonen. Voor dit ambitieuze plan zijn de corporaties middels een open marktconsultatie op zoek naar zes partijen die samen met hen willen pionieren en experimenteren. Met als doel circulair bouwen betaalbaar, herhaalbaar en opschaalbaar te maken voor de hele corporatiesector.

Drenthe Woont Circulair moet een duurzame doorbraak in de sociale woningbouw opleveren. Binnen een Drentse praktijkproeftuin hebben de corporaties zes verschillende pilotprojecten ingebracht, zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. In totaal zo’n 70 nieuwbouwwoningen en 40 sloopwoningen verspreid door heel Drenthe. Jaap Boekholt, directeur-bestuurder woningcorporatie De Volmacht: “Doen is het nieuwe denken. In plaats van vergaderen over de noodzaak zetten wij met Drenthe Woont Circulair in op een proces van experimenteren waarbij we ook echt gaan bouwen. Zo leren we al doende wat nodig is om van circulair bouwen het nieuwe normaal te maken. Noem het ambitieus, maar wij gaan het gewoon doen!”

Open oproep

Voor een geslaagde uitvoering doet Drenthe Woont Circulair een open oproep aan professionals en marktpartijen om allereerst met een krachtige visie en inspirerend team te komen. Het uitwerken van plannen volgt na selectie. De initiatiefnemers noemen het nadrukkelijk een zoektocht – maar dan wel een aan de hand van een strak en ingrijpend plan. “We weten nog lang niet alles over duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Bovendien wordt alles wat we wél weten niet dagelijks toegepast in de nieuwbouw en renovatie van sociale huurwoningen. Samen met marktpartijen willen we deze zoektocht gaan doen. Wij bieden de projecten, budget en onze kennis. Van marktpartijen vragen we om hun kennis, ideeën en innovatieve concepten in te brengen. Zodat we samen, in een uniek en transparant partnerschap kennis en ervaring kunnen op doen, ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Kortom, echt samen optrekken hierin.”

Donderdag 26 september startbijeenkomst

Marktpartijen die binnen de Proeftuin Drenthe Woont Circulair een kans willen maken op het bouwen van circulaire sociale huurwoningen kunnen zich aanmelden via www.drenthewoontcirculair.nl voor de startbijeenkomst op donderdag 26 september. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de open marktconsultatie en het proces rond de proeftuin.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.