Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Drie op vier Belgische bouwprojecten te laat

Bij drie op de vier Belgische bouwers loopt de bouw van hun woning vertraging op. Dat blijkt uit een poll van Livios. Op de vraag; ‘hoeveel vertraging heeft de bouw van je woning opgelopen?’ antwoordde 915 van de 1208 deelnemers dat hun uitvoeringstermijn werd overschreden.
Zes maanden en meer
Tussen één en zes maanden vertraging oplopen lijkt met 38,7% bij onze Zuiderburen zeer courant. Maar het kan nog erger. Net geen 30% van de benadeelden zag dat hun woning ruim 6 maanden later voltooid was dan gepland in de uitvoeringstermijn.
Contract
Opdrachtgevers wordt aangeraden om de uitvoeringstermijn (uitgedrukt in werkdagen) in het contract op te nemen. Ook de hoogte van de boete, bij het overschrijden van de termijn, wordt geadviseerd af te stemmen met de aannemer. Hij moet er uiteraard mee akkoord gaan en zijn handtekening onder het contract plaatsen. Een redelijke prijs zou iets meer kunnen zijn dan de eventuele huurprijs die je zou moeten betalen.
219 werkdagen per jaar
Een Belgische aannemer mag zijn beroep 219 dagen per kalenderjaar uitvoeren, weet de Vlaamse Confederatie Bouw. Dat staat in de regels over de arbeidsorganisatie en de arbeidsduur in de ondernemingen.Hoe komen ze aan die 219 werkdagen?
  • Het verbod om op zaterdag te werken, 52 dagen per kalenderjaar.
  • Het verbod om op zondag te werken, 52 dagen per kalenderjaar.
  • Het verbod om op feestdagen te werken, 10 dagen per kalenderjaar.
  • Het verbod om te werken tijdens de vakantie, 20 dagen per kalenderjaar.
  • Het verbod om te werken tijdens de rustdagen voor arbeidsduurvermindering, 12 dagen per kalenderjaar.
Van deze 219 dagen moet je de dagen aftrekken waarop het onmogelijk is om te werken door vriestemperaturen, felle regenval… de zogenaamde weerverletdagen. Het vaststellen van die dagen is een zuiver concrete aangelegenheid die varieert van bouwplaats tot bouwplaats en afhangt van de vordering van de werken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.