Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Driehuizenhof: maximaal duurzaam gebouwd

Woonproject Driehuizenhof is recent officieel in gebruik genomen. De Driehuizenhof in de Nijmeegse wijk St. Anna is gerealiseerd door vijf particulieren (drie huishoudens) in collectief particulier opdrachtgeverschap. Uitgangspunten voor de bouw waren: een modern ontwerp, maximale mogelijkheden voor zelfwerkzaamheid, energiezuinig, een gemeenschappelijke terreininrichting en een snelle realisering. De bewoners hebben van het begin tot het eind de regie over het bouwproces gevoerd.

In oktober 2006 kochten vijf bewoners van het Centraal Wonen Project Kastanjehof een oude boerderij, gelegen als een rustige enclave midden in de stad. Voor de aankoop werd een woonvereniging opgericht genaamd de Driehuizenhof. De aanstaande bewoners stond voor ogen drie zelfstandige woningen met ieder een privé tuin en een grote gemeenschappelijke hof. Na de sloop van de boerderij kon de bouw beginnen.

Door de bewoners zijn alle stappen in het bouwproces gezamenlijk gezet, zoals het zoeken van een architect, aannemers en onderaannemers. Hierdoor, en door veel zelfwerkzaamheid, is een besparing bereikt van circa 30 procent op het totaal van de bouwkosten.

Het resultaat is drie modern ontworpen woningen, waarvan één vrijstaand en twee onder één kap. De periode van aankoop tot verhuizing heeft slechts een jaar en 9 maanden geduurd. De indeling van de huizen is totaal verschillend uitgevallen, want deze zijn vergaand afgestemd op de wensen van de individuele bewoners.

Van buiten straalt de Driehuizenhof eenheid uit. Het moderne ontwerp is van de Nijmeegse architect Marco van der Wel (024-architecten). De Driehuizenhof is gebouwd door aannemer Gerritsen uit Ulft. Maximaal is geïnvesteerd in duurzame toepassingen. Bijvoorbeeld bij de vergaande isolatie, het gebruik van zonnewarmte door grote ramen op het zuiden, de mogelijkheid van een grijs-water-circuit en het terugwinnen van warmte tijdens het douchen. Het dak, gericht op het zuiden met de ideale hellingshoek, is opgesierd met zonnepanelen en in de nabije toekomst zonneboilers. De drie huizen hebben daarmee het energielabel A+ en de mogelijkheid om met geringe investeringen in de toekomst de energiezuinigheid en CO 2 – besparing verder te vergroten.

De provincie Gelderland heeft het project Driehuizenhof financieel ondersteund als een goed voorbeeld van collectief particulier opdrachtgeverschap. Deze financiële ondersteuning heeft het onder meer mogelijk gemaakt om advies in te winnen bij STUT-consult, een adviesbureau voor gemeenschappelijk eigendom van onroerend goed.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.