Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Duurzaam bouwen steeds populairder

Wat houdt duurzaam bouwen in? Daar lees je in deze blog meer over! Duurzame woningen en gebouwen zijn beter voor het milieu dan de traditionele bouw. Waarom? Omdat materialen ook worden ingezet om later weer her te gebruiken. Door op een duurzame manier te bouwen bespaar je niet alleen grondstoffen, maar ook veel energie. En vaak zijn duurzame gebouwen ook gezonder voor bewoners en gebruikers.

Hoe kun je duurzaam bouwen?

Hieronder zie je een paar voorbeelden over hoe je duurzaam kunt gaan bouwen:

  • Knap je oude betonvloer op: hierdoor gaat je nieuwe vloer weer jaren mee en bespaar je enorm veel kosten ten opzichte van een hele nieuwe vloer.
  • Egaliseer je vloer, dit betekent dat je de hele verdieping van je huis op een gelijke hoogte maakt, vlak dus.
  • Isoleer je kruipruimte, dit kan je bijvoorbeeld doen met schuimbeton, zo verbruik je veel minder energie en blijft vocht en tocht buiten de deur.
  • Je kunt er ook voor kiezen om een duurzame cementvloer aan te leggen met vloerverwarming. Vloerverwarmingssystemen zijn erg efficiënt: de temperatuur is gemakkelijk te regelen en door de gelijkmatige verdeling voelt de warmte erg goed aan.  Het is een onzichtbare én zuinige manier om de vloer te verwarmen. Erg duurzaam dus!
  • Bouw met stenen die al een keer eerder zijn gebruikt, hierdoor recycle je de stenen en is het bouwen dus duurzamer! Dit kan ook met ander materiaal, zoals hout.

Hoe begin je met het bouwen van een duurzaam huis

Een goede planning is ontzettend belangrijk als je succesvol een duurzaam huis wilt gaan bouwen. Een energiezuinig huis hoeft niet perse veel meer te kosten dan een normaal huis, dit hangt allemaal af van het ontwerp, wel kan het kiezen en vinden van duurzame bouwmaterialen langer duren. Het is dus een belangrijk punt om vroeg op onderzoek te gaan en goed georganiseerd te blijven.

Allereerst is het handig om een maximaal budget vast te stellen voor jouw nieuwe duurzame huis. Vervolgens ga je jezelf verdiepen in de kosten die je moet maken om jou duurzame droomhuis te laten bouwen. Zo krijg je gelijk een idee van wat haalbaar is en wat niet haalbaar is. Het is daarna verstandig om met een bouwprofessional in gesprek te gaan en samen met jou de plannen te bespreken. Dit doe je allemaal zodat je straks voor zo weinig mogelijk onaangename verrassingen komt te staan.

Spaar een budget bij elkaar

Hoe meer je gespaard hebt en mogelijk een hypotheek hebt gekregen van de bank, hoe beter het is. Het plannen en bouwen van een duurzaam huis duurt meestal erg lang en ontzettend veel zaken kunnen veranderen zodat de verbouwing vordert, hierbij is het hebben van een buffer van noodzaak. 

Het bouwen van een duurzaam huis kan vrij snel een nachtmerrie worden als je teveel van je maximumbudget begint af te wijken. Het is absoluut niet de bedoeling dat je midden in de verbouwing ineens zonder geld komt te zitten. Dus zorg ervoor dat voordat je begint met het bouwen van je huis, genoeg geld hebt om op z’n minst het huis een waterdichte status te geven.

In deze blog heb je informatie kunnen lezen over alles rondom het bouwen van een duurzaam huis!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.