Duurzaam hout is uit de gratie tijdens de crisis. “Wat we afgelopen tijd hebben opgebouwd aan voorraden gecertificeerd hout, blijft nu op de plank liggen. Buitengewoon zonde,” zegt Robbert Jan Dekker, directeur van Dekker Hout. Een oplossing voor het probleem is volgens hem aanpassing van het BTW-tarief voor duurzaam hout
“Voordat de crisis begon, hebben we onze voorraden grotendeels aangepast en ervoor gezorgd dat ons hout grotendeels FSC-gecertificeerd is. Daar hebben we flink in geïnvesteerd, vooral in onze duurzaam beheerde bossen in Bolivia. Hoewel het marktaandeel gecertificeerd hout nog altijd stijgt, is dit minder dan werd verwacht. Helaas zien we nu dat klanten kiezen voor het allergoedkoopste hout en dat duurzaamheid in veel gevallen geen issue is. Dan is het bijna onvermijdelijk om weer meer ongecertificeerd hout te verkopen.”
Aanpassen BTW-tarief
Een oplossing voor het probleem ligt volgens Dekker in een aanpassing van het btw-tarief voor duurzaam hout. “De overheid zou de crisis kunnen aangrijpen om FSC gecertificeerd hout goedkoper te maken door te kiezen voor een lager btw-tarief ten opzichte van ongecertificeerd hout. Zo zorg je bijvoorbeeld dat het voor een aannemer aantrekkelijk blijft om te kiezen voor goed hout”, zo meent Dekker.
Verantwoordelijkheid consument
Een andere oplossing ligt volgens Dekker bij de consument. Die zouden volgens hem als woningkoper meer kunnen letten op de duurzaamheid van bouwmaterialen. “Vroeger waren consumenten veel meer afhankelijk van de keuzes van de aannemer. Dat is niet meer. Ze hebben veel te zeggen gekregen binnen het bouwproces.”
Dekker voegt daaraan toe dat het voor consumenten vaak niet eens zoveel meer kost om tijdens bijvoorbeeld de bouw van een huis te kiezen voor duurzaam hout. “Als je werkelijk gaat kijken naar de ‘meerkosten’ dan heb je het gemiddeld over 350 euro per woning. Dat zou het probleem dus niet moeten zijn.”
Video
Bekijk een video over duurzaam hout.