Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Duurzaam paviljoen van EPS

In Groningen bevindt zich het Open Lab Ebbinge, een proeftuin waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe manieren van bouwen voor tijdelijk leegstaande gebieden. Een van de onderdelen van deze proeftuin is het Lighthouse, een licht, mobiel en volledig demonteerbaar gebouw van dragende EPS-blokken. Voor de gevelbekleding van het huisje koos architectenbureau Eggworks voor het duurzame MFD Medite Tricoya plaatmateriaal van Collite Panel Products.

Licht en duurzaam

Het Lighthouse werd door architect Joyce Kuiken van Eggworks bedacht als oplossing om snel leef-, kantoor- of werkruimte te kunnen realiseren in tijdelijk lege gebieden. Het gebouw is licht, comfortabel, duurzaam en bijzonder van vorm maar ook snel demonteerbaar. Het lichte karakter komt ook tot uiting in de dragende blokken geëxpandeerd polystyreen (EPS) die het gebouwtje dragen, isoleren en stabiliseren. Een bijzonder karakter krijgt Lighthouse door de gekleurde polycarbonaat zijpanelen; translucente polycarbonaatpanelen worden toegepast in grote kozijnen aan voor- en achtergevel. Deze panelen zijn voorzien van buisjes met water die zijn aangesloten op het WKO-net. Hiermee kan zowel duurzame warmte als koude worden opgenomen en tegelijkertijd het binnenklimaat in de ruimte erachter worden geregeld. Zo wordt met een minimum aan energie een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd.

Open Lab Ebbinge

In het Open Lab Ebbinge wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren van bouwen voor tijdelijk leegstaande gebieden in en buiten steden. Juist nu er veel economische onzekerheden zijn, ontstaan steeds meer van dit soort gebieden. Dat is niet alleen nadelig voor de eigenaar van de grond maar ook voor de directe omgeving. Het Open Lab Ebbinge moet zorgen voor alternatieven en stimuleert tegelijkertijd innovatie. Die innovatie krijgt onder meer gestalte in de vorm van 10 ‘pop-up’ paviljoens: leef-, kantoor- en werkomgevingen die snel gerealiseerd kunnen worden en zich bij uitstek lenen als tijdelijk onderkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.