Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Duurzaamheid nu ook op Nyenrode

Nyenrode Business Universiteit begint een leerstoel duurzaam bouwen. Met ‘Sustainable Building’ wil Nyenrode bijdragen aan het realiseren van ambities van overheid en bedrijfsleven voor duurzaamheid in de bouw.

De leerstoel is ondergebracht binnen het Center for Sustainability (CfS) van Nyenrode en zal door Prof. dr. ir. Anke van Hal worden bekleedt.

Prof.dr. Bert de Groot, Rector Magnificus en Dean: “Nyenrode investeert met de aanstelling van Van Hal duurzaam in het onderwerp Sustainability. We zien Sustainability als een van onze kernthema’s en dat thema raakt de bouwsector in het bijzonder. Binnen het Nyenrode Center for Sustainability zal Van Hal nieuwe wegen weten te vinden voor innovatief denken over duurzaam bouwen.”

Marktvraag
Van Hal wil een marktvraag voor duurzaam bouwen creëren. Daarbij richt zij zich nadrukkelijk op zowel aanbodzijde (bouwwereld) als vraagzijde van de markt (consumenten), en zowel op beleidmakers en management als op uitvoerende partijen.

“Innovatie is een belangrijke drager voor duurzaamheid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het verduurzamen van de bouw gerealiseerd kan worden, als de betrokken partijen bereid zijn van hun standaardwijze van werken af te stappen en hun blik te verbreden. Er moeten nieuwe samenwerkingsvormen komen en nieuwe processen”, aldus Van Hal.

Cradle-to-Cradle
De nu zo populaire Cradle-to-Cradle-benadering, die – onder de slogan waste=food – is gericht op het sluiten van kringlopen van materiaal, energie en water, krijgt binnen de leerstoel aandacht.

Van Hal: “Het streven naar ‘good growth’ dat centraal staat bij Cradle to Cradle vormt ook het centrale thema van de leerstoel. Het is het zoeken naar praktijkoplossingen waarbij zowel de betrokken personen als het milieu gebaat zijn. Het mes moet aan meerdere kanten tegelijk snijden. Die zoektocht is moeilijk en vereist veel creativiteit, maar is daarom ook bijzonder leuk en uitdagend.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.