Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Duurzaamheidsbarometer voor woningcorporaties

De woningcorporaties SWZ, Woonbron, Tiwos, Het Oosten en Haag Wonen hebben samen met Stichting Natuur en Milieu de duurzaamheidsbarometer ontwikkeld. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor elke woningcorporatie.

De duurzaamheidsbarometer is een instrument dat volledig voor en door de markt is ontwikkeld. Vijf woningcorporaties hebben hierin het voortouw genomen en gaan nu zelf op zoek naar andere deelnemende corporaties in dit traject. Het Ministerie van VROM en SenterNovem ondersteunen dit initiatief van harte en leveren een financiële bijdrage aan de ontwikkeling van de duurzaamheidsbarometer.

Introductieprogramma
Aanleiding voor de samenwerking is het gezamenlijke belang van een snelle verduurzaming van het bouwen en wonen én de erkenning dat een samenwerking tot meerwaarde in de aanpak leidt. Met de duurzaamheidbarometer kan op eenvoudige wijze de duurzaamheid van een woningcomplex, een wijk of de gehele woningvoorraad worden gemeten.

Aan de hand van vijf thema’s – energie, water, materialen, gezondheid en toekomstwaarde – worden met behulp van concrete vragen scores bepaald, die in een handige grafiek worden gepresenteerd. In één oogopslag is duidelijk hoe het is gesteld met de duurzaamheid van de woningvoorraad.

Die informatie kan een corporatie helpen haar milieuambities richting te geven en te onderbouwen. De bedoeling is dat andere corporaties ook gebruik gaan maken van de duurzaamheidsbarometer. Woningcorporaties kunnen deelnemen aan een introductieprogramma. Op donderdag 30 oktober is een startbijeenkomst voor de woningcorproaties die ermee aan de slag gaan. Deze bijeenkomst is in Utrecht bij Natuur en Milieu.

Themabijeenkomsten
SenterNovem organiseert vanaf november 2008 drie themabijeenkomsten voor corporaties. Deze zullen plaatsvinden op 6 november, 2 december en 22 januari. Tijdens de tweede bijeenkomst op 2 december wordt ingegaan op een aantal instrumenten dat beschikbaar is voor corporaties, om de vertaalslag van energieprestatie naar beleid en uitvoering te maken. Onder deze instrumenten bevindt zich onder andere de duurzaamheidsbarometer.

Energieconvenant
Vrijdag 10 oktober zetten de Woonbond, Aedes en de ministers van VROM en WWI hun handtekeningen onder het Convenant Energiebesparing Corporatiesector. Dat maakt het mogelijk een aantal zeer ambitieuze doelstellingen voor energiebesparing te realiseren.

Minister Vogelaar (WWI) komt voor de ondertekening naar de Reehorst in Ede, waar de Woonbond een symposium houdt over energiebesparing. In het convenant staan concrete afspraken over energiebesparing in de corporatiesector, gekoppeld aan de woonlastenontwikkeling. Op lokaal niveau zullen vervolgens afspraken over energiebesparende maatregelen worden gemaakt door huurdersorganisaties en de corporaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.