Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Duurzaamheidsprijs voor bouwen met stro

2 september was het Duurzame Dinsdag. Op die dag werden uit 250 ideeën de meest innovatieve gekozen en beloond. Een van de winnaars werd Pim Hondeveld uit Gelselaar, de bedenker van bouwblokken van samengeperst stro. In Lent bij Nijmegen worden momenteel de eerste zes huurwoningen gebouwd met stro. In totaal worden 25 woningen in Lent op deze manier gebouwd.

‘Materiaal van de toekomst’

De 68-jarige Hondeveld is gepensioneerd weg- en waterbouwer en ziet stro als het bouwmateriaal van de toekomst. Het isoleert goed en is als restproduct gemakkelijk te verkrijgen. Bovendien is het stro opnieuw te gebruiken. Hondeveld bouwde een machine die geprofileerde blokken van geperst stro maakt. Deze blokken worden weer verwerkt tot prefab bouwelementen zoals gevel-, hoek-, vloer- en dakelementen. De blokken zijn 40 centimeter dik en worden aan de buitenkant afgewerkt met een laag leem van minimaal 1 centimeter. Daarmee voldoet het aan de geldende brandvertragingsnormen. Het stro is zo meteen beschermd tegen vocht van buitenaf. In de Bouwwereld die eind september verschijnt, staat een artikel over het bouwproject in Lent. Neem hier een (proef)abonnement.

Overige winnaars

De andere winnaars waren Ron Postma met een ‘economizer’ voor de CV-ketel, Deborah Sumter en Avital Zandvliet met hun energieopwekkende fiets voor in ontwikkelingslanden en Feike van der Leij die bouillonblokjes maakte uit garnalenafval.

Duurzame troonrede

Naast de prijsuitreiking nam staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu een koffer met alle 250 innovatieve ideeën in ontvangst en was er een duurzame troonrede door Urgenda-directeur Marjan Minnesma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.