Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Education first’ voor 45+ in de bouw

De gemeente Venlo wil 45-plussers helpen om (opnieuw) een baan in de bouw te krijgen door middel van het ‘Education First’-project. In de regio Venlo is sprake van een sterk aantrekkende arbeidsmarkt waarbij in een aantal sectoren een structureel tekort aan gekwalificeerd personeel dreigt te ontstaan.

Desondanks komen mensen van 45 jaar en ouder nog steeds moeilijk aan het werk. Een lastige situatie, want het aantal werkzoekenden van 45+ zal de komende jaren stijgen terwijl het aantal werkzoekenden tot 45 jaar terugloopt, als gevolg van de vergrijzing en de ontgroening.

Zij-instroom
Daarom wil de sector Bouw in Noord-Limburg deze specifieke doelgroep graag inpassen in een opleidingstraject. Volwassenen zij-instroom bouwplaatspersoneel’ is de noemer waaronder de kandidaten, met behoud van hun uitkering, worden opgeleid. Het Bouw Opleidings Centrum (BOC) is een samenwerkingsverband van het regionale bouwbedrijfsleven in Noord-Limburg. Nagenoeg alle bouwbedrijven zijn deelnemers in deze organisatie.

Doelstelling is zorg te dragen voor een kwantitatieve en kwalitatieve voldoende instroom van vaklieden in de bouw. Hiertoe is een convenant opgesteld en ondertekend door het UWV, CWI, het BOC en de gemeente Venlo.

MBO niveau 2
Uitgangspunt is dat de deelnemers zo snel mogelijk op MBO niveau 2 worden gebracht, via de reguliere BBL-trajecten. Dat betekent dat de deelnemers vier dagen per week aan het werk gaan, in dit geval bij een bouwbedrijf dat is aangesloten bij de sector Bouw in Noord Limburg, en één dag per week theorie volgen. Gilde Opleidingen verzorgt deze trajecten, waarbij het BOC de rol van werkgever op zich neemt. Streven is een traject van drie tot zes maanden.

Dit eerste jaar, 2008, beginnen er vijftien mensen aan het traject. Zij zijn afkomstig uit de doelgroepen UWV en WWB. Ze worden opgeleid tot een MBO niveau 2 en zijn dan direct inzetbaar voor de bouwbedrijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.