Dat voorstel doet voorzitter van CNV Hout en Bouw, Arend van Wijngaarden aan het kabinet om de huidige ‘werkgelegenheidsketen’ te optimaliseren. Het voorstel dient als aanvulling op het kabinetsplan om huidige werkgelegenheidsinitiatieven over te nemen en uit te breiden.
Volgens Van Wijngaarden kent Nederland goede initiatieven om mensen die nu nog langs de kant staan, aan het werk te helpen maar ontbreken bij al die projecten twee belangrijke spelers: werkgevers en opleidingsinstituten:
Wij horen veelvuldig van werkgevers, dat er geen geschikte kandidaten zijn om openstaande vacatures in te vullen. En dat terwijl er zoveel mensen in Nederland zonder werk zitten. Waarom werken werkgevers, onderwijsinstituten, CWI, UWV en Sociale Dienst dan nog niet samen?
In het voorstel moeten werkgevers bij het CWI aangeven welke werknemers zij nodig hebben en moet het CWI op zijn beurt kandidaten selecteren die dan worden opgeleid om aan het werk te gaan. De scholing moet maatwerk zijn, zodat de nieuwe werknemers juist die vaardigheden leren die nodig zijn voor de betreffende banen. De kosten zijn voor de uitkeringsinstanties.
Volgens het CNV heeft deze aanpak een grote kans van slagen: De gouden regel is de sturende rol die bedrijven hebben gekregen bij de arbeidsbureaus en opleidingscentra. Werkzoekenden worden niet zomaar begeleid of geschoold, maar de scholing is heel concreet en toegespitst op een baan bij een bepaald bedrijf. Aldus Van Wijngaarden.
Bron: CNV