Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste boring aardwarmte met vergunning TU


Potplantenkwekerij Ammerlaan uit Pijnacker gaat als eerste boren naar aardwarmte met de opsporingsvergunning die TU Delft in augustus 2009 verkreeg. De vergunning was aangevraagd op initiatief van studenten Geowetenschappen, verenigd in het Delft Aardwarmte Project. Doel van de boring is om met aardwarmte het eigen glastuinbouwbedrijf en enkele omliggende bedrijven te verwarmen.

Als alle vergunningen tijdig afgegeven worden, zal in januari 2010 met de boring begonnen worden. Op basis van voorstudies verwacht Ammerlaan op zo’n 2000 meter diepte een waterhoudende laag te vinden met een temperatuur van circa 70 graden Celsius.

Duurzaam verwarmen
Ammerlaan hoopt voldoende aardwarmte te kunnen oppompen om zichzelf en de omliggende bedrijven duurzaam te verwarmen. In eerste instantie gaat het daarbij om het Stanislascollege, Zwembad De Viergang, sporthal De Viergang en het sport- en ontspanningscentrum De Viergang.

Als de verwachte broncapaciteit gerealiseerd wordt, kunnen daarna ook nog enkele omliggende glastuinbouwbedrijven en/of woningen aangesloten worden.

Energiekosten
Leon Ammerlaan verwacht met aardwarmte voor een lange termijn op stabiele en acceptabele energiekosten uit te komen. “Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten van ons bedrijf. Daarnaast wordt dankzij aardwarmte ons bedrijf CO2 neutraal. Wij voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.