Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste duurzaamheidskeurmerk woningen


De Dutch Green Building Council heeft een nieuwe versie van BREEAM-NL Nieuwbouw uitgebracht. Met versie 2.0 is het mogelijk woningen op hun eigen niveau te beoordelen, in plaats van hun duurzaamheidsprestatie af te leiden van een keurmerk gebaseerd op de beoordeling van utiliteitsbouw.

Projectmanager Maarten Dansen geeft een voorbeeld: ‘In BREEAM-NL Nieuwbouw houden we rekening met de aanwezigheid van duurzame energievoorzieningen op het plot. Voor een kantoor is dat relevant, maar bij woningen moet je dergelijke eisen eerder op wijkniveau bekijken.’
Vandaar dat er direct na de lancering van de eerste versie een werkgroep startte om het keurmerk geschikt te maken voor zowel grondgebonden woningen als appartementen. ‘Een aantal credits die wel voor utiliteitsbouw gelden, zijn nu niet meer van toepassing op nieuwbouwwoningen. We hebben ook credits toegevoegd, zoals Flexibiliteit en Toegankelijkheid.’ Andere nieuwe credits zijn Privé Buitenruimte en Efficiënt Grondgebruik.

Beoordelen
BREEAM-NL (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen door middel van kwalitatieve weging. Naast energieverbruik van een pand wordt ook gekeken naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Als totaalscore krijgt een gebouw de waardering Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding.

Aantonen
Het belang van duurzaamheid neemt ook in de woningmarkt steeds verder toe. Onderzoeken tonen aan dat de huur van duurzame gebouwen hoger ligt dan het gemiddelde, dat ook de bezettingsgraad doorgaans beter is en dat de beheer- en onderhoudskosten laag zijn. Belangrijke stimulansen voor gebouweigenaren om te kiezen voor duurzame woningen. Met BREEAM-NL Nieuwbouw 2.0 kunnen zij aantonen dat hun gebouwen ook echt duurzaam zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.