Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste duurzame bouwkeet van Nederland


Van Heeswijk Elektrotechniek heeft in opdracht van Stam en De Koning Bouw een duurzaam ketenpark ontwikkeld. Met de bouwkeet op het Strijp S-terrein in Eindhoven kan een energiebesparing van zo’n 43 procent worden gerealiseerd. Een primeur voor de Nederlandse bouwplaats.

De units – waaronder kantines, keuken, de directiekeet, maar ook materiaalcontainers, kleedkamers en sanitaire ruimtes – zijn voorzien van bestaande en nieuwe technieken waarmee enerzijds het energieverbruik zoveel mogelijk wordt beperkt, anderzijds energie wordt gewonnen. Zo worden warmtepompen ingezet om de ruimtes te verwarmen of te koelen, en wordt energie opgewekt met behulp van zonnecollectoren die op het dak van de keten zijn geplaatst.

Maximaal vermogen
Het gehele ketenpark is voorzien van een innovatief alarmsysteem, dat de elektriciteit automatisch uitschakelt als het alarm wordt ingeschakeld. In niet frequent gebruikte ruimtes wordt bovendien gebruik gemaakt van bewegingsensoren, zodat verlichting niet onnodig aan blijft.

De stopcontacten in alle keten zijn begrensd op 4 tot 6 ampère. Door een maximaal vermogen in te stellen, wordt onnodig energieverbruik tegengegaan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een frituurpan aan te sluiten, maar kunnen handgereedschappen zoals een accuboormachine wel worden opgeladen.

Analyses energieverbruik
Via een domotica-systeem kunnen alle energieverbruikpunten individueel worden gemeten. “Met een touchscreen kunnen we analyses uitvoeren en hebben we de mogelijkheid tot visualisatie van de gegevens”, zegt Maarten Verbruggen, directeur van Van Heeswijk. “We hebben overal inzicht in het energieverbruik en kunnen zelfs de aansturing van de keten overnemen, ongeacht waar ze staan.”

Kosten besparend
Van Heeswijk heeft de verduurzaming van het ketenpark doorgevoerd op verzoek van Stam en De Koning Bouw. “Een opdrachtgever die op de eerste plaats het milieu een warm hart toedraagt. Dat dit project uiteindelijk ook kosten bespaart, is daarbij mooi meegenomen.”

Of Van Heeswijk op termijn nog meer duurzame keten bouwt, is mede afhankelijk van het succes van het duurzame ketenpark. Als het bouwproject in Eindhoven gereed is, worden de duurzame keten in ieder geval weer ingezet op een andere bouwplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.