Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste energieneutrale school van Nederland


Heerhugowaard krijgt als eerste Nederlandse gemeente een energieneutrale school; het gebouw wekt evenveel energie op als het gebruikt. Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam ontwerpt een ‘dorpje’ dat zo veel mogelijk in zijn eigen behoeften voorziet.

Speerpunten in het ontwerp van de duurzame school, het nieuwe gebouw van het Huygens College (vmbo) en de Polsstok (praktijkonderwijs), zijn energieneutraliteit, gezondheid, watermanagement en afval- en materiaalbeheer.

Het gebouw voorziet straks in zijn eigen energiebehoefte. De compacte vorm verlaagt het energiegebruik en zorgt ervoor dat bij de bouw minder materiaal nodig is. Er zal zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van gerecyclede grondstoffen.

WKO
Verschuifbare panelen voor de ramen beperken het warmteverlies en de opwarming. Zomers wordt warmte in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. Koude wordt ’s winters opgeslagen voor gebruik in de zomer.

Sensoren zorgen ervoor dat verlichting en verwarming alleen gebruikt worden als het ook echt nodig is. Bijna 2000 m2 zonnepanelen wekken het laatste beetje benodigde energie op.

Samenleven
Ondanks de vele voorzieningen is techniek maar één aspect van duurzaamheid, zegt architect ir. Joost Ector. “Duurzaamheid gaat vooral ook over het voorzien in je eigen behoeften. Dat sluit goed aan bij de behoefte aan zingeving van het praktijkonderwijs. We ontwerpen eigenlijk een klein ‘dorpje’ waarin mensen op een duurzame manier samenleven. Zo gebruiken de leerlingen straks hun eigen producten én leveren die aan buurtbewoners.”

Naar verwachting opent de energiezuinigste school van Nederland in 2012 zijn deuren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.