Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste ‘frisse school’ van Nederland opgeleverd


De eerste ‘Frisse School’ van Nederland is vorige week officieel geopend. De Pieter Wijtenschool in Waalwijk was voorheen een van de basisscholen met de slechtste binnenluchtkwaliteit van Nederland. Na een renovatie en toepassing van tal van nieuwe materialen en technologieën is nu sprake van een van de gezondste scholen van Nederland.

Tapijt
Een grondige verbouwing, die bijna zeven ton kostte, zorgde ervoor dat er weer gezond lesgegeven kan worden op school. Er ligt er stofwerende vloerbedekking in de klassen en er hangen stofvrije lampen. Ook is er een nieuw ventilatiesysteem geinstalleerd en elektronische schoolborden, een centraal stofzuigsysteem en stofdichte kasten.

Het ‘luchtzuiverend’ tapijt AirMaster is een Nederlandse innovatie die vorige maand tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven bekroond is met een erkenning voor ‘Goed Industrieel Ontwerp’.

AirMaster is ontwikkeld door tapijtfabrikant Desso voor gebruik in onder andere scholen. Desso zegt met de AirMaster achtmaal effectiever te zijn in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en viermaal effectiever dan standaard tapijt (PM10).

Dit blijkt uit metingen van het onafhankelijk Duitse testinstituut GUI, dat is gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten. Eerder onderzoek uitgevoerd door GUI toonde al aan dat de schadelijke werking van fijnstof aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt gelegd.

Frisse School
De Pieter Wijtenschool is de eerste school in Nederland die het predikaat ‘Frisse School’ van het Astma Fonds ontvangt. Het is het bewijs dat deze school serieus werk maakt van een gezond leerklimaat.

Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien kinderen in Nederland in een vervuilde klas zitten. Speciale maatregelen zoals de aanleg van nieuw ontwikkeld ‘luchtzuiverend’ tapijt kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de binnenluchtkwaliteit. De Pieter Wijtenschool is volgens het Astma Fonds een voorbeeldschool voor andere scholen in Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.