Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste Kamer tegen nieuwe Aanbestedingswet

De Eerste Kamer heeft de nieuwe Aanbestedingswet weggestemd. Volgens een meerderheid van de Senaat zit de wet juridisch niet goed in elkaar.

Regeringspartij PvdA stemde samen met oppositiepartijen SP, D66 en een meerderheid van de VVD tegen. Instemming zou afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de Eerste Kamer, vinden tegenstanders.

Integriteitstoets
Met het wetsvoorstel wilde het kabinet regels stellen aan het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de overheid en (semi-)publieke instellingen om praktijken als bij de bouwfraude te voorkomen.

Volgens minister Maria van der Hoeven (CDA) van Economische Zaken is de nieuwe wet misschien niet ideaal, maar altijd nog beter dan de de huidige praktijk. Zo ontbreekt nu een integriteitstoets, die volgens de bewindsvrouw jaren geleden de bouwfraude had kunnen voorkomen.

Schoonheidsprijs
“Het vertrouwen van de sector in de overheid heeft een stevige deuk opgelopen”, zegt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland op het wegstemmen door de Eerste Kamert.

Het voorstel verdiende volgens Brinkman niet de schoonheidsprijs, maar was wel gewenst om een eind te helpen maken aan de willekeur van de circa 4000 aanbestedende (semi) overheidsdiensten en om uniformiteit te helpen bevorderen in de wijze van aanbesteden.

Advertentie
Van der Hoeven had de kaderwet, die nog door haar D66-voorganger Laurens Jan Brinkhorst door de Tweede Kamer is geloodst, de komende drie jaar via onder meer algemene maatregelen van bestuur willen aanpassen.

Het maken van een nieuw wetsvoorstel, zorgt volgens Van der Hoeven voor veel vertraging.

Een groep van 250 ambtenaren die werken als inkoper bij bijvoorbeeld gemeenten en zorginstellingen, protesteerde zaterdag in een paginagrote advertentie in de Volkskrant tegen de wet.

Bron: Elsevier

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
“Innovatie aanbestedingswet onvoldoende”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.