Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste panelen Stedelijk Museum geplaatst

Het nieuwe aangezicht van het Stedelijk Museum wordt steeds zichtbaarder. Een groot aantal panelen van wat straks ‘de badkuip’ zal zijn, is inmiddels bevestigd. Na coating zal het witte en schijnbaar zwevende bouwvolume, met zijn strakke afwerking, zonder naden of details, de tegenhanger zijn van het historische bakstenen gebouw uit 1895. De Japanse vezelproducent Teijin produceert en doneert het Twaron (aramidevezel) en Tenax (koolstofvezel) voor het composiet waar de gevel uit opgebouwd is. Met de vezels en een geldbedrag is Teijin één van de Main Founders van het nieuwe Stedelijk Museum.

Glad en glanzend

De gevel, ontworpen door Benthem Crouwel Architekten, bestaat uit één vlak en heeft een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter, dat glad is en glanst in de zon. Om een naadloos effect te bereiken is er gezocht naar een oplossing waarbij de thermische uitzetting van het materiaal minimaal is. Het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van deze gevel vergde creativiteit en inzicht van verschillende partijen. Uiteindelijk bleek de sleutel tot de oplossing te liggen in de Twaron en Tenax vezels.

Uitzetten

Uit een analyse van het ingenieursbureau Solico werd duidelijk dat een optimale oplossing zou bestaan uit een sandwichconstructie. De constructie bestaat uit een binnenhuid en buitenhuid waarbij het composietlaminaat van hars versterkt is met de Twaron en Tenax vezel. Daar waar de hars zal uitzetten bij stijgende temperatuur, doen de Twaron en Tenax vezels, als gevolg van hun negatieve thermische uitzettingscoëfficiënt, precies het tegenovergestelde. Het resultaat is een composietpaneel met een minimale thermische uitzetting.

Het composiet voor de naadloze gevel van 100 meter heeft een uitzetting van slechts 1 mm per graad Celsius temperatuurstijging. Dezelfde gevel op basis van een glasvezelcomposiet of aluminium zou echter bijna twee en half keer zoveel uitzetten.

Productie

Voor de productie van de panelen heeft Teijin de Twaron- en Tenax-vezels geleverd aan Holland Composites, waarbij in een tussenstap uni-directionele legsels uit de vezels zijn geproduceerd. Holland Composites heeft de panelen voor de gevel geproduceerd uit de legsels, een vinylester hars en een PIR schuimkern. De binnenhuid en buitenhuid van de sandwichconstructie zijn opgebouwd uit twee Twaron legsels met daartussen een Tenax legsel. De vezels staan hierbij loodrecht op elkaar.

In totaal bestaat de gevel uit 271 losse elementen met daarin 4850 kg Twaron en 4050 kg Tenax. Op de bouwplaats worden de panelen gemonteerd en met elkaar verlijmd door een verbindingslaminaat, zodat de gevel één verbonden geheel wordt.

Artist impression Stedelijk Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.